Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnički dom

SAD odobrile 13.6 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini, usvojen je zakon o zabrani uvoza ruske nafte

izbjeglice ukrajina AA

Predsjednik Biden zatražio je samo 10 milijardi od Kongresa, gdje mnogi zastupnici žele pokazati kako poduzimaju korake protiv Rusije

Američki Zastupnički dom odobrio je plan za 13.6 milijardi dolara za hitnu pomoć Ukrajini.

Predviđeno je da se u paketu pomoći, za koji se očekuje da će ga Senat odobriti sljedećih dana, jedna polovica novca namijeni ukrajinskoj obrani, a druga za pomoć izbjeglicama.

Predsjednik Biden zatražio je samo 10 milijardi od Kongresa, gdje mnogi zastupnici žele pokazati kako poduzimaju korake protiv Rusije.

Ta je mjera prihvaćena u sklopu obuhvatnijeg zakona o vladinoj potrošnji nakon što su većinski demokrati srezali proračunske izdatke za prevenciju covida zbog protivljenja republikanaca.

Usvojen zakon o zabrani uvoza ruske nafte

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je kasno u srijedu zakon kojim se zabranjuje uvoz ruske nafte, plina i drugih energenata zbog uloge Moskve u ratu u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nacrtom se također ponovno ovlašćuje i jača “Magnitsky zakon”, koji dozvoljava američkoj vladi da sankcioniše strane vladine zvaničnike umiješane u kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Zakon je u Domu usvojen sa 414 glasova za i 17 protiv i sada ide u Senat prije nego što ga potpiše predsjednik Joe Biden.