Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojna pomoć

SAD šalju Ukrajini ogromnu količinu oružja, objavljeno šta je sve u novom paketu

Ilustracija
Foto: Facebook

Novi paket pomoći bit će prvenstveno usmjeren na snabdijevanje Ukrajine artiljerijskim streljivom, ali i na protuzračnu odbranu, objavilo je danas američko ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države najavile su slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, javlja AFP. Radi se o značajnom paketu pomoći vrijednom čak 1.2 milijarde američkih dolara.

“Ojačat ćemo ukrajinske odbrambene kapacitete”

Ova nova pomoć svjedoči o “odlučnosti SAD-a da nastavi podržavati Ukrajinu osiguravajući joj kratkoročno glavne resurse poput sistema protuzračne odbrane i streljiva” i jačajući njene obrambene kapacitete “na duže vrijeme”, ističe se u saopćenju Pentagona, prenosi Index.hr.

Ne navodi se kakav je tip protuzračnog sistema predviđen, ali se zna da je streljivo namijenjeno sistemima za presretanje bespilotnih letjelica.

Šta je sve u novom paketu?

Novi paket pomoći bit će prvenstveno usmjeren na snabdijevanje Ukrajine artiljerijskim streljivom, ali i na protuzračnu odbranu, objavilo je danas američko ministarstvo odbrane. Kako javlja CNN, paket pomoći bit će kupljen od proizvođača umjesto da oprema bude povučena iz zaliha američkog ministarstva odbrane.

Kako je objavio Pentagon, u paketu se nalaze:

dodatni sistemi protuzračne odbrane i streljivo za njih
oprema za integraciju zapadnih lansera protuzračnih projektila i raketa te radara s ukrajinskim sistemima protuzračne odbrane
streljivo za upotrebu protiv bespilotnih letjelica
artiljerijsko streljivo kalibra 155 mm
podrška vezana za obuku vojnika i održavanje vojnih sistema

Šta sve Ukrajina traži?

Ukrajina neprestano poziva Zapad da joj dopremi dodatne količine oklopnih vozila, topničkog oružja, streljiva, ali i borbene avione i sisteme dugog dometa kako bi mogla gađati rusku logistiku iza borbene linije.

Nakon ove nove pošiljke ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske ofanzive u februaru 2022. penje se na 36 milijardi dolara.