Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret u moskvi

Sastao se s Orbanom: Putin traži konačni kraj konflikta, Ukrajince nazvao žrtvama!?

Foto: Screenshot/X

Putin je razgovor sa Orbanom, koji je prema pisanju medija trajao tri sata, nazvao korisnim i zahvalio mu na posjeti

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj konflikta.

-Oduvijek smo zauzimali stav da smo za diplomatsko rješenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da oni ne žele da se konflikt riješi na taj način, dok sponzori sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi.

Ruski autokrata je ocijenio da je odnos između Rusije i Evropske unije (EU) “na najnižoj tački”, a posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi doživljava kao pokušaj obnove dijaloga sa EU.

Putin je razgovor sa Orbanom, koji je prema pisanju medija trajao tri sata, nazvao korisnim i zahvalio mu na posjeti.

Pije posjete Moskvi, Orban je posjetio Kijev prvi put posle 12 godina, gdje se sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Vijeća EU da posjeti Moskvu i da bi se njegov boravak u Moskvi odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica.

On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.