Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija: Protiv Katara će biti poduzete nove mjere

Katar

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir je izjavio da će protiv Katara u “odgovarajućem momentu” biti poduzete nove mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručio je također da politički i ekonomski embargo Kataru ostaje na snazi.

Četiri arapske zemlje, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), danas su izdali saopćenje u kojem su osudili odluku Katara da odbaci listu s njihovim zahtjevima.

Zaljevske zemlje su vlastima Katara dostavile listu od 13 zahtjeva, među kojima je i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera. Rok za ispunjenje zahtjeva istekao je 2. jula, a, na zahtjev Kuvajta, prosaudijski blok je pristao da produži rok za dodatnih 48 sati. Ispunjenje zahtjeva Kataru je nametnuto kao uvjet za deblokadu, a u suprotnom mu se prijeti novim sankcijama.

Katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammad bin Abdurrahman Al-Thani je 2. jula poručio da će njegova zemlja odbaciti zahtjeve koje su Dohi uputile četiri arapske zemlje.

Pomenute arapske zemlje su Kataru uputile šest novih zahtjeva, pozivajući na vanredni sastanak u Manami, glavnom gradu Bahreina, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj krizi.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Bahreina, Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa je poručio da samo Vijeće za saradnju u Zaljevu (GCC) odlučuje o mogućoj suspenziji članstva Katara u toj organizaciji.

Istakao je da bi suspenzija Katara iz šestočlanog Vijeća moglo biti neizbježno.

Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.