Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki problemi

Sava ima rekordan protok, juri prema Hrvatskoj: Nuklearka Krško u stanju pripravnosti

Foto: Igor Šoban/Pixsell
Pogled iz zraka na kanal Odra-Sava koji je poplavljen

Zbog velikog protoka i visokog nivoa rijeke Save s pažnjom pratimo situaciju; osoblje elektrane u stanju je pripravnosti

“U prvom dijelu noći pljuskovi će još biti u centralnoj, istočnoj i južnoj Sloveniji. Uz jače pljuskove, koji na pojedinim područjima mogu nakratko prestati, moguća su izlijevanja bujičnih rijeka i potoka, što će pridonijeti dodatnoj količini vode većih rijeka.

Očekujemo da će se hidrološke prilike početi smirivati ​​u subotu tokom dana, poslijepodne, prema večeri i u noći na nedjelju”, kazao je na konferenciji za novinare o tome što donosi noć hidrolog Janez Polajnar, prenosi Siol.net.

Noću će porasti mnoge rijeke, pa tako i Mura, no Polajnar se nada da će protupoplavni nasipi izdržati.

Ljudi sa zebnjom iščekuju što donosi noć. Oborine ponovno jačaju i proširit će se na cijelu zemlju, javlja Agencija za okoliš (Arso).

“Očekujemo protok sličan onom 2010. godine”

Prema riječima hidrologa Janeza Polajnara, stanje visokih voda seli se s pogođenih područja na srednje i donje dijelove riječnih korita.

“To će se najviše osjetiti u okolini Save koja je već dosegla rekordan protok. Ona će u noći i sutra ujutro putovati prema hrvatskoj granici, gdje također očekujemo rekordan protok, oko 3800 kubika u sekundi, nešto slično onome što se dogodilo 2010. godine.”

Rijeka Savinja večeras se neće povući u srednjem i donjem toku, već sutra ujutro počet će se povlačiti. I Mura će tokom noći lagano porasti.

“Protok će joj biti oko 1300 kubika u sekundi, što znači da Mura dolazi do ruba protupoplavnih nasipa. Nadajmo se da će se nasipi održati tokom noći i sutra ujutro”, rekao je Polajnar.

Osoblje nuklearke Krško u stanju pripravnosti

Nuklearna elektrana Krško u sigurnom je i stabilnom pogonu na snazi. Zbog velikog protoka i visokog nivoa rijeke Save s pažnjom pratimo situaciju; osoblje elektrane u stanju je pripravnosti, objavili su iz NE Krško.

“U večernjem porastu toka i razine rijeke Save, NEK povećala je nivo spremnosti osoblja odnosno proglasila nenormalan događaj u skladu s Planom zaštite i spašavanja. Elektrana nastavlja sa stabilnim radom”, poručuju.

Apstrakcija vode iz rijeke Save, koja je puna nečistoća, smanjena je uz pomoć rashladnih tornjeva.

Situaciju pomno prati i stručna skupina Uprave za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije, koja će javnost informirati o daljnjem razvoju događaja.