završen skup

Pogledajte scene sa Jarinja: Maskirani ultradesničari nisu uspjeli ući na Kosovo

New Project (46)

Okupljeni su na Jarinje stigli na poziv ultradesničarske neformalne grupe “Narodna patrola” predvođene Damjanom Kneževićem

Grupa ultradesničara iz Srbije okupila se u nedjelju kod graničnog prelaza Jarinje gdje ih je na nekoliko desetina metara od punkta zaustavio kordon policije.

U jednom trenutku okupljeni su probili policijski kordon i uspjeli da priđu bliže graničnom prelazu Srbije i Kosova, ali ih je tu sačekao drugi policijski kordon.

U tim trenucima došlo je do koškanja između policije i demonstranata.

Na snimcima koji su objavljeni s lica mjesta vide se i trenutci kada su okupljeni, čija su lica mahom bila prekrivena maskama, uspjeli proći jedan policijski kordon sastavljen, sudeći po uniformama i opremi, od “obične policije”.

Na snimci ispod čuje se kako osoba koja snima viče “probio se narod, probio se narod”, no vrlo brzo konstatuje da “izavode pandure” i da “pendrecima idu na narod”. Pogledajte kako je to izgledalo…

Okupljeni su na Jarinje stigli na poziv ultradesničarske neformalne grupe “Narodna patrola” predvođene Damjanom Kneževićem.

Okupljeni ispred policijskog kordona puštali su nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji i uzvikivali parole, među kojima i “Kosovo je srce Srbije”. Neki od njih na odjeći su imali oznake zloglasne plaćeničke ruske organizacije Wagner, a na licu mjesta bila je i ekipa režimske ruske TV stanice “Russia Today”.

Sa druge strane graničnog prelaza, na Kosovu, prisutni su pripadnici KFOR-a koji su jutros na prelazi podigli ogradu od bodljikave žice, i spriječili okupljanje najavljeno i na kosovskoj strani granice.

FOTO: slobodnaevropa.org

Skup ultradesničara iz Srbije organizovan je pod parolom “Zbor na Jarinju”.

Uz slogan “Nikad granica, Kosmet je Srbija“ na skup su “Narodne patrole” putem društvenih mreža pozvali i, kako su istakli, “srpske rodoljube“ iz Crne Gore i bh. entiteta Republike Srpske. “Narodna patrola“ poznata је po antimigrantskim akcijama, veličanju srpskih ratnih zločinca i podršci Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Protest je trajao oko dva sata, nakon čega su se okupljeni razišli.