Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački kancelar

Scholz: Pandemija nam se uvukla u kosti

olaf scholz22

Skepticima je poručio da su njihove brige neutemeljene jer je na svijetu vakcinisano gotovo četiri milijarde ljudi

Prvi put poslije šesnaest godina tradicionalni kancelarski novogodišnji govor ne drži Angela Merkel, nego njezin nasljednik Olaf Scholz. On je najviše govorio o pandemiji čiji kraj nije blizu.

Nova godina u Njemačkoj neće biti dočekana na trgovima i uz vatromet, nego tiho, kao i prošla. No možda je u Njemačkoj najupadljivija razlika u tomu što kancelarski novogodišnji govor ovog puta nedrži žena u zlatnožutom sakou kao prošle godine, nego muškarac u tamnom odijelu, piše Deutsche Welle.

Socijaldemokrat Olaf Scholz od početka mjeseca vodi vladu u kojoj su još zeleni i liberali. „Besprijekorna, čak prijateljska primopredaja vlasti hvaljena je svuda u svijetu“, rekao je novi kancelar na početku tradicionalnog govora koji se na televiziji prikazuje posljednjeg dana godine.

Doduše, ovo nije lako vrijeme da se dođe na vlast. Traje četvrti val pandemije, s rizikom da odmah preraste u peti nošen novom varijantom korone. „Pandemija nam se svima uvukla u kosti, sa svim opterećenjima i ograničenjima koje nosi“, rekao je Scholz.

On je otvoreno rekao kako stvar još nije ni blizu kraja. „Danas i sljedećih sedmica na snazi su znatna ograničenja koja uključuju i privatne susrete“, rekao je kancelar. „Molim vas, shvatite ograničenja vrlo ozbiljno.“

Scholz se osvrnuo i na kampanju vakcinacije, rekavši da je od sredine novembra do danas dato trideset miliona doza vakcina, te da je plan da se još toliko vakciniše do kraja januara. „Iskoristite priliku da se vakcinišete spontano i bez zakazivanja. Molim vas, ne odlažite to za neki drugi dan!”

On je pozvao i već vakcinisane da odu po treću dozu. „Sada je tempo bitan. Moramo biti brži od virusa.”

Skepticima je poručio da su njihove brige neutemeljene jer je na svijetu vakcinisano gotovo četiri milijarde ljudi. „Bez većih nuspojava. Nebrojeni vakcinisani postali su roditelji zdrave djece. Korist od vakcinacije je zaista velika.”

Scholz se zahvalio medicinskom osoblju. Međutim, ni riječju nije spomenuo proteste protiv mjera, koji su katkad i nasilni, a isto tako niti raspravu o obaveznoj vakcinaciji za sve za koju se inače zalaže. Rekao je kako svjedočimo sukobu različitih mišljenja, ali je dodao kako „jaka zajednica to može izdržati ako slušamo jedni druge. Ako imamo poštovanja jedni za druge.”

Kancelar se osvrnuo na tvrdnje da je društvo podijeljeno. „Želim jasno reći: upravo suprotno! Naša zemlja je složna.” Svuda se, dodao je Scholz, vidi „ogromna solidarnost” i „spremnost da se pomogne”. To se vidjelo, rekao je, i nakon razornih poplava koje su ljetos pogodile Njemačku.