Globus

kritičar "otvorenih vrata"

Seehofer: Hrvatska ispravno štiti granicu, nemam prigovora

23/01/2020

Seehofer, bivši predsjednik Kršćansko-socijalne unije i premijer Bavarske, bio je oštar kritičar politike "otvorenih vrata" prema migrantima kancelarke Angele Merkel na vrhuncu migrantske krize

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je u četvrtak u Zagrebu kako Hrvatska ispravno štiti granicu te da nema prigovore na postupanje hrvatske policije prema migrantima, prenosi agencija Hina.

Na pitanje novinara smatra li da Hrvatska na odgovarajući način čuva vanjsku granicu EU-a, u svjetlu kritika nevladinih organizacija o prekomjernom korištenju sile prema migrantima, Seehofer je odgovorio potvrdno.

“Smatram da da”, rekao je ministar unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva Njemačke na konferenciji za medije s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, nakon bilateralnog sastanka.

“Nemam nikakve kritike koje bi mogao uputiti na račun rada policije u Hrvatskoj i drugih služba sigurnosti”, rekao je.

Seehofer, bivši predsjednik Kršćansko-socijalne unije i premijer Bavarske, bio je oštar kritičar politike “otvorenih vrata” prema migrantima kancelarke Angele Merkel na vrhuncu migrantske krize.

‘Stopostotno’ se slažemo

“Kada se radi o zaštiti države, građana i sigurnosti, onda je potrebna jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava. Tako je to i u Njemačkoj, a to je zadaća ministara unutarnjih poslova”, zaključio je Seehofer.

Seehofer je istaknuo kako se “stopostotno” složio s Božinovićem po pitanju prioriteta i analiza o sigurnosnim pitanjima i migracijama.

“To će još dugo biti teme kojima ćemo biti zaokupljeni”, kazao je Seehofer i dodao kako će Njemačka pomagati koliko može Hrvatskoj u zaštiti vanjskih granica EU-a.

U tom je kontekstu Njemačka Hrvatskoj donirala deset termovizijskih kamera za nadzor graničnog prostora koje su poslije konferencije zajedno razgledali Seehofer i Božinović.

Božinović se zahvalio Seehoferu na donaciji te je rekao kako je “Njemačka oduvijek pomagala” Hrvatskoj.

“Hrvatska policija čuva najdulju kopnenu vanjsku granicu Europske unije, a Njemačka je jedna od onih država članica koje razumiju i cijene to što radi hrvatska policija”, kazao je.

Božinović: EU mora pomoći ‘grčkim prijateljima’

Njemački ministar unutarnjih poslova se također složio s prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om te je kazao da će Njemačka, koja preuzima predsjedanje od Hrvatske u srpnju, samo nastaviti s hrvatskom politikom, zbog čega će postojati “godina dana kontinuiranog rada”.

Božinović je istaknuo kako će sa Seehoferom surađivati u “borbi protiv krijumčarskih mreža” te da su se složili da EU mora više pomoći “grčkim prijateljima” koji su “prva vrata ilegalnih i svih drugih migracija iz područja Bliskog istoka prema Europi”.

Portal Index u srijedu je objavio snimku na kojoj se vidi kako policajci, bez značke na vidljivom mjestu uzimaju mobitele migrantima, navodi agencija.

“Nije točno da policajci nisu imali značke. Imali su značke na jednom od dva moguća mjesta koja su bila propisana”, rekao je Božinović i dodao kako su policajci bili “propisno pripremljeni”.

“Što se tiče tretmana osoba bez identifikacije. Oni su prema njima proveli potpuno zakonitu proceduru”, dodao je Božinović, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.