Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef sirijske opozicije: Ne idemo u Ženevu ako ne ispune obećanja

Muhammed Allush

Šef pregovaračke delegacije vojnih snaga sirijske opozicije Muhammed Allush izjavio je kako neće učestvovati u mirovnim pregovorima koji su planirani za 20. februar u Ženevu, ukoliko ne budu ispoštovani njihovi zahtjevi koje su tražili na sastanku u kazahstanskoj Astani, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru sa novinarom AA, Allush je kazao da je na pregovorima u Astani 23. i 24. januara data riječ da snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada neće napadati položaje sirijske opozicije, te je dodao da obećanje do sada nisu ispoštovana.

Ističući kako je delegacija sirijske opozicije zemljama garanterima podnijela izvještaj o stanju na tereni i prijedlog mjera implementacije primirja u Siriji, te da očekuje da danas dobiju odgovor s obzirom da je u Astani počeo tehnički dio pregovora o formiranju trilateralnog mehanizma kojim će Turska, Rusija i Iran zajednički nadzirati primirje.

“Prošlog petka smo u Ankari imali konsultacije s turskim i ruskim zvaničnicima i informirali smo ih o situaciji na terenu. Želimo da se o dešavanjima u Siriji donesu konkretne odluke. To je odgovornost na Rusima. Ako oni urade što trebaju, mi ćemo nastaviti pregovarati. Ukoliko učine korak unazad, mi ćemo također odustati od pregovora i sve će se tu završiti”, kazao je Allush.

Allush je kazao da je sa turskim zvaničnicima razgovarano o mogućnosti slanja zajedničke delegacije na buduće pregovore u Ženevi.

“Poruka vojnih grupa opozicije je bila jasna. Data su nam obećanja u Astani i sada je red da se ona ispoštuju. Bez toga ne idemo ni na kakve buduće pregovore. Prije svega mislim na tri zahtjeva kojima tražimo uspostavu primirja, oslobađanje zarobljenika i okončanje opsade regija koje kontroliramo”, poručio je Allush.

Ističući da bi realizacijom obećanog mogao biti pokrenut pozitivan proces rješavanja sirijske krize, Allush je kazao da je opozicija i dalje privržena ciljevima revolucije.

“Tražimo načina i da se iranske snage i proiranske šiitske milicije povuku iz Sirije. Ključ svega je da se poštuje data riječ, jer nema smisla ići na pregovore ako se obećanja ne poštuju. Assadov režim vara sve redom i ne pridržava se dogovora koje potpiše. Čak ne radi ni ono što obeća Rusiji koja je zemlja garant s njihove strane”, kazao je Allus.

Izrazivši zadovoljstvo da je Rusija promijenila ulogu iz zemlje koja je učestvovala u ratu u zemlju garantera primirja, Allush je upozorio da bi Iran mogao blokirati buduće mirovne procese jer, kako tvrdi Allush, želi jačanjem vojnog prisustva u Siriji osnažiti svoj položaj u regiji.