Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shimon Peres u medicinski izazvanoj komi nakon moždanog udara

shimon-peres

Doktori koji liječe Shimona Peresa (93) kažu da je bivši izraelski predsjednik preživio noć, ali da je i dalje u teškom stanju nakon što je pretrpio moždani udar, javlja Anadolu Agency (AA).

Doktor Yitzhak Kreiss, direktor medicinskog centra Sheba u blizini Tel Aviva, kazao je da je Peres u medicinski izazvanoj komi. Dodao je da je krvarenje u mozgu zaustavljeno, te da je Peresovo stanje ozbiljno, ali stabilno.

Peres je u utorak, nakon što se loše osjećao, prebačen u bolnicu gdje je brzo dijagnosticirano da je pretrpio moždani udar.

Peres je stari državnik izraelske politike, veoma cijenjen i jedan od simbola Izraela, te posljednji preživjeli koji je povezan sa osnivačima izraelske države.

Tokom više od sedam desetljeća političke karijere, Peres je obavljao gotovo sve značajnije funkcije u svojoj zemlji. Osim što je bio predsjednik, u tri navrata je bio premijer, te ministar vanjskih poslova, odbrane i finansija. Peres je 1994. godine zajedno sa Yasserom Arafatom i Yitzhakom Rabinom dobio Nobelovu nagradu za mir.