Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o Jerusalemu

Nikki_Haley_3

Sjedinjene Države u ponedjeljak su se dodatno izolirale nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestonicu kada su blokirale poziv Vijeća sigurnosti UN-a da se to priznanje povuče.

Preostalih 14 članica vijeća glasale su u korist rezolucije čiji je nacrt sačinio Egipat, koja konkretno ne pominje ni Sjedinjene Države ni Trumpa, ali izražava “duboko žaljenje nedavnim odlukama po pitanju statusa Jerusalema”.

– Ono čemu smo svjedočili u Vijeću sigurnosti je uvreda. To neće biti zaboravljeno – izjavila je američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley nakon glasanja, dodajući da je to prvi veto koji su uložile Sjedinjene Države u više od šest godina.

– Činjenica da je ovaj veto uložen radi odbrane američkog suvereniteta i odbrane američke uloge u bliskoistočnom mirovnom procesu nije razlog uznemirenja za nas, to bi trebalo predstavljati uznemirenje za ostatak Vijeća sigurnosti – kazala je Haley.

Nacrt rezolucije UN-a potvrđuje da “svaka akcija i odluka koja ima za cilj izmjeniti karakter, status ili demogreafski sastav Svetog grada Jerusalema nema nikakvih zakonskih posljedica, ništavna je i nevažeća i mora se povući kako bi ispoštovala relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti”, prenosi Reuters.