Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil koji je preletio Japan

Sjeverna_Koreja_drugi_projektil_Japan_Twitter

Sjeverna Koreja u petak je ispalila raketu koja je preletjela preko sjevernog japanskog otoka Hokkaido i pala u Tihi ocean, kazali su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Projektil je preletio iznad Japana i sletio u Tihi okean oko 2.000 kilometara istočno od Hokkaida, kazao je novinarima generalni sekretar japanske vlade Yoshihide Suga, javlja Reuters.

Sirene za upozorenje na raketu su se čule oko 7.00 ujutro po lokalnom vremenu u dijelovima sjevernog Japana, a mnogi stanovnici su dobili obavještenja na svojim telefonima ili su vidjeli upozorenja na televiziji da potraže sklonište.

Američki ministar odbrane Jim Mattis je rekao da je ovo lansiranje “natjeralo milione Japanaca da se sklone”, iako su se stanovnici sjevernog Japana, nakon drugog takvog lansiranja u manje od mjesec dana, činili smireni i obavljali su svoje uobičajene poslove.

Ovaj projektil je dostigao visinu od oko 770 kilometara i u zraku je bio oko 19 minuta, preletivši razdaljinu od oko 3.700 kilometara, prema informacijama južnokorejske vojske, što je dovoljno daleko da dođe do američke teritorije Guam u Tihom okeanu.

Iz američke vojske su odmah nakon lansiranja kazali da su detektirali jedan balistički projektil srednjeg dometa, ali da on nije predstavljao prijetnju Sjevernoj Americi ili američkoj teritoriji Guam, koja se nalazi 3.400 kilometara od Sjeverne Koreje.

Pyongyang je ranije prijetio lansiranjem raketa ka Guamu.

– Domet ove probe je značajan jer je Sjeverna Koreja demonstrirala da ovim projektilom može pogoditi Guam – navodi se u saopćenju Udruženja naučnika.

Međutim, iz ove organizacije su kazali da je preciznost ovog projektila, koji je još uvijek u ranoj fazi razvoja, toliko mala da bi teško mogla uništiti američku zračnu bazu Andersen na Guamu.

Američki zvaničnici su ponovili “čvrstu” privrženost odbrani svojih saveznika. Američki državni sekretar Rex Tillerson zatražio je “nove mjere” protiv Sjeverne Koreje i rekao da “uporne provokacije samo produbljuju diplomatsku i ekonomsku izolaciju Sjeverne Koreje”.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in ponovio je taj stav i naveo da je dijalog sa Sjevernom Korejom nemoguć u ovom trenutku. On je naredio zvaničnicima da analiziraju i naprave pripreme za moguće nove sjevernokorejske prijetnje, uključujući elektromagnetni impuls i biohemijske napade, izjavio je glasnogovornik.