Globus

"dodatni test"

Slovenija donijela novi protokol za testiranje, a sve zbog mase lažnih pozitivnih testova

12/02/2021

U četvrtak je tako s 5.151 PCR testova bilo potvrđeno 850 pozitivnih nalaza, odnosno 16,5 posto od svih, dok je s čak 18.498 testova potvrđeno 205 zaraženih, odnosno 1,1 posto

Sve osobe kod kojih je u Sloveniji brzim antigenskim testiranjem potvrđeno da su pozitivne na koronavirus od subote će se podvrgavati dodatnom sigurnijem PCR testu, a u međuvremenu ostati u samoizolaciji, prema novom protokolu koji je odredila vlada.

Razlog je u velikom broju “lažnih pozitivnih testova” koji se pokazao kod testiranja pedagoškog osoblja pred nedavno “otvaranje” nastave za osnovne škole, kad je naknadno PCR testiranje u nekim sredinama pokazalo da je i do 90 posto nalaza bilo krivo.

To je u nekim slučajevima izazivalo zabune i kvarilo statistiku rasta epidemije, ali i poticalo sumnje da su nabavljeni loši testovi na javnom konkursu.

No, Vlada Slovenije tvrdi da je brzo testiranje i dalje bitno za utvrđivanje pravog stanja i otkrivanje asimptomatskih slučajeva zaraze, pa će se masovno antigensko testiranje i dalje provoditi.

Ono je obvezno za pedagoško osoblje, zaposlene u trgovini koji su u kontaktu s kupcima te za uposlenike u skijaškim centrima, a zadnjih sedmica daleko nadmašuje broj sigurnijih PCR testova.

U četvrtak je tako s 5.151 PCR testova bilo potvrđeno 850 pozitivnih nalaza, odnosno 16,5 posto od svih, dok je s čak 18.498 testova potvrđeno 205 zaraženih, odnosno 1,1 posto.

U zadnja 24 sata bilo 15 smrtnih slučajeva od Covida-19, broj aktivno zaraženih pao je na 13.488, a sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu iznosi 841. Smanjuje se i broj hospitaliziranih, a sve to je omogućilo da vlada relaksira mjere predviđene ulaskom u manje opasnu, “narančastu” fazu epidemije, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.