Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija kažnjava svoje građane ako pomognu izbjeglicama!

izbjeglice policija

U Sloveniju je tokom posljednja dva dana preko granice i izvan graničnih prijelaza ušlo oko 1.300 izbjeglica, dok je danas jedna grupa preko Maribora pješice krenula u pravcu Beča, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanje na graničnim prijelazima Bregana i Harmica, gdje je bilo najviše izbjeglica koji su tražili puštanje preko granice, trenutno je mirno.

Inače, izbjeglice koji od petka čekaju na graničnom prijelazu Harmica, slovenska policija je jutros počela puštati preko granice i autobusima prebacivati u Brežice na registraciju. Preko granice su prvo puštene porodice s manjom djecom koje su odvezene u dva autobusa.
Pripadnici policije postepeno puštaju po dva autobusa s izbjeglicama kako bi se planski vršila njihova registracija u Brežicama. Inače, kako su saopćile tamošnje vlasti, prihvatni centar u Brežicama je već popunjen.

Prema navodima slovenskih medija, grupa izbjeglica, uočena u blizini Maribora, gdje je privedeno nekoliko izbjeglica, zaputila se prema Austriji, krećući se lokalnim putevima.

Oko 250 izbjeglica krenulo iz Lenarta preko Maribora u pravcu Austrije
Navodno je oko 250 izbjeglica krenulo iz Lenarta preko Maribora u pravcu Austrije u koju žele ući preko graničnog prijelaza Šentilj.

Slovenački premijer Miro Cerar je u posljednjim izjavama malo ublažio raniji stav da Slovenija nikako ne smije pristati na prolazak izbjeglica bez kontrole.

Policija je upozorila stanovnike Slovenije da ne uzimaju izbjeglice u privatna vozila, te da bi za pomaganje ilegalnim izbjeglicama mogli platiti visoke kazne.

Organizacija Protivrasistički front bez granica, čiji članovi su nezadovoljni zbog ponašanja slovenske vlade prema migrantima, pozvali su građane Slovenije da traže od vlasti da se humanije ponašaju prema izbjeglicama.

U slovenskoj javnosti prisutne su, s jedne strane, pohvale Vladi zbog njenog čvrstog stava prema izbjeglicama i zaštite granice, ali i kritike da nije postupila humano i da nije dobro upravljala krizom za koju je znala da dolazi.