Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 15. decembra

Slovenija nakon dva mjeseca odlučila ublažiti mjere

slovenija

Novu odluku objavio je premijer Janez Janša na svom Twitter nalog

Vlada Slovenije odlučila da ublaži restriktivne mjere i od utorka, 15. decembra, obnovi javni prevoz putnika, otvori frizerske salone, cvjećare, autopraonice i hemijske čistinice.

Novu odluku objavio je premijer Janez Janša na svom Twitter nalogu.

Za četiri regije, gdje su epidemiološki pokazatelji bolji, naveo je da u ograničenom omjeru otvaraju i trgovine s odjećom, obućom, sportskom opremom te auto-salone.

Ove odluke vrijede do 23. decembra.

Janša je naveo da će u četvrtak biti razgovarano o najnovijim epidemiološkim podacima i u skladu sa opštim smernicama EU, postavljen režim ograničenja tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima i svima onima koji poštuju restriktivne mjere, te istakao kako su uspjeli da zaustave epidemiju prije nego što je premašila kapacitet zdravstvene zaštite u Sloveniji.

Slovenija je stroge epidemiološke mjere uvela prije skoro dva mjeseca, a podrazumijeva policijski čas koji je na snazi od 19. oktobra.

Tada je donesena i odluka o zabrani okupljanja više od šest ljudi, zabranjena su vjenčanja, događaji, vjerske svečanosti, zatvorene teretane, kina, pozorišta.

Maske se nose i na otvorenom. Rade samo trgovine s osnovnim namirnicama.