Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatražen referendum

Slovenija odgodila priznanje Palestine, krivac za to je – Janez Janša

Janez Janša
Foto: Borut Živulović/BOBO/Pixsell
Janez Janša

Referendum vjerovatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odgoditi za najmanje 30 dana

Parlament Slovenije trebao bi u utorak raspravljati o priznavanju palestinske države, ali neće o tome glasati zbog poziva opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) da se o tome održi konzultativni referendum, javljaju mediji.

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da se pridružuje nevelikom broju evropskih država koje priznaju palestinsku državnost.

Premijer Robert Golob rekao je tada da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru dati parlamentu na konačno odobrenje.

Zahtjev SDS-a

Ali slovenski SDS je u ponedjeljak podnio zahtjev da se održi konzultativni referendum o priznavanju Palestine.

Kako prenose slovenski mediji, čelnik SDS-a Janez Janša rekao je da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji “jer podržava terorističku organizaciju Hamas”.

Referendum vjerovatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odgoditi za najmanje 30 dana, navodi STA.

Slovenija bi priznavanjem palestinske države slijedila put Irske, Norveške i Španij. Te su zemlje prošle sedmice službeno priznale nezavisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.

Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael.

Osuda Izraela

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice osudilo odluku Slovenije da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, o kojoj će glasati parlament, nagrada Hamasu za ubistva i silovanja.

U priopćenju Katz je kazao da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.

-Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku, dodao je.

Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.