Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenski mediji,

Slovenija zabranila tranzit teretnih vozila iz Italije

uvoz izvoz

Tako se, primjerice, na prijelazu Bregana/Obrežje na prelazak čeka i više od deset sati, a uz prijelaz je još uvijek parkirano mnogo kamiona koji su došli iz Italije i ne mogu dalje

Zbog epidemije koronavirusa Slovenija od petka primjenjuje uredbu o zabrani ulaza teretnih vozila iz Italije, a zabrana se odnosi samo na ona teretna vozila kojima ciljna destinacija nije u Sloveniji nego nju prelaze u tranzitu.

Kako prenose slovenski mediji, donesena je zbog toga što restrikcije na ulazu kamiona iz Italije, zbog opsežne epidemije virusa koja vlada u toj državi, već primjenjuju Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Aktualni premijer na odlasku Marjan Šarec kazao je jučer da će slovenska policija od danas zaustavljati i vraćati kamiona iz Italije već na granici i vraćati ih natrag, kako se u Sloveniji ne bi stvorio džep u kojemu bi ostalo blokirano mnogo vozila i vozača u tranzitu, što bi, kako je istaknuo, Sloveniji stvorilo mnoge sanitarne i druge probleme.

Janez Janša, koji će premijersku dužnost preuzeti večeras ili najkasnije sutra, izjavio je u četvrtak da je o problemu velikih gužvi na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima, zbog teretnih vozila u tranzitu, već telefonom govorio s hrvatskim kolegom Andrejem Plankovićem i da mu je pojašnjeno kako se kontrole vozila vrše jer je odluku o zabrani ulaska u zemlju već prije donijela Srbija.

Iako je kamionima u tranzitu, koji su blokirani u Sloveniji, dopušteno da napuste zemlju “najbližom rutom” i danas na graničnim prijelazima na ulazak u Hrvatsku na Bregani, ali i drugim prijelazima, nastaju kolone vozila, pa čekaju i oni koji nisu bili u Italiji, tvrde slovenski mediji.

Tako se, primjerice, na prijelazu Bregana/Obrežje na prelazak čeka i više od deset sati, a uz prijelaz je još uvijek parkirano mnogo kamiona koji su došli iz Italije i ne mogu dalje.

Uredbom slovenskog ministra za zdravstvo Aleša Šabedera od sinoć u 22 sata obustavljen je, zbog pandemije koronavirusa, i sav željeznički putnički promet iz Italje, a obustavljen je i međunarodni promet autobusa iz tog pravca i u Italiju, kako redovni linijski tako i povremeni prijevoz.

U Sloveniji je, po jučerašnjim podacima, bilo već 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa, no jutros mediji navode da je neslužbeno taj broj već prešao sto, prenosi Hina.