Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontraofanziva

Snimci uličnih borbi: Ukrajinci tvrde da oslobađaju dijelove Severodonjecka

severodinjeck

Severodonjeck je trenutno glavna meta ruske ofanzive

Ukrajinci su saopštili da su vratili dio industrijskog grada Severodonjecka u oblasti Luganska, te da bi dijelove grada mogli da brane još dvije sedmice.

Severodonjeck je trenutno glavna meta ruske ofanzive.

Guverner provincije Lugansk Sergij Gadai izjavio je za državnu televiziju da je ukrajinska vojska vratila kontrolu nad 20 posto teritorije koju su ranije izgubili u ovom gradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osim toga, izjavio je kako nije realno da bi grad mogao pasti u naredne dvije sedmice čak i ako se rasporede ruska pojačanja.

“Onog trenutka kada budemo imali dovoljno zapadnog dalekometnog oružja, moći ćemo odbaciti njihovu artiljeriju od naših pozicija. Onda će, vjerujte mi, njihova pješadija samo pobjeći”, kazao je Gadai.

“Rusi uništavaju mostove”

Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj izjavio je da ruske snage dižu u zrak mostove preko rijeke Severski Donjec kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u Severdonjecku.

Hajdaj je rekao da je ukrajinska vojska nastavila držati svoje položaje unutar ključnog istočnog grada i potiskivala ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Reuters.