rat u ukrajini

“Traje odlučujuća bitka”: Ruski okupatori i dalje ne mogu zauzeti Severodonjeck

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Severodonjecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Serhij Hajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini. Kako se u njemu navodi, ukrajinske snage potvrdile su svoju prvu uspješnu upotrebu protubrodskih projektila Harpoon koje je donirao zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga.

Cilj napada 17. juna gotovo je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatel Vasily Bekh, koji je dopremao oružje i osoblje na Snake Island u sjeverozapadnom Crnom moru, navode obavještajci.

“Uništenje ruskog broda tokom misije opskrbe pokazuje poteškoće s kojima se Rusija suočava kada pokušava podržati svoje snage koje okupiraju Zmijski otok”, dodaje se u izvještaju.

Ovo je posljednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koje je Ukrajina oštetila ili uništila tokom sukoba.

“Ukrajinska obalna odbrambena sposobnost uvelike je neutralizirala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu mora i projektira pomorske snage u sjeverozapadnom Crnom moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za agresiju, koji je uključivao držanje regije Odesa u opasnosti s mora”, navodi se u izvještaju.

Ukrajinski čelnik Luhanska: Rusi su ušli u industrijsku zonu Severodonjecka

Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Severodonjecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Serhij Hajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage jedino još nisu zauzele hemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Hajdaj na Telegramu. Obližnja sela su meta neprestanih napada.

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ali situacija se stalno mijenja.

Vereščuk je dodala da će dužnosnici pokušati uspostaviti sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz tvornice.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je 20 ukrajinskih civila napustilo tvornicu u ponedjeljak, koristeći prolaz koji nije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predstavnik separatista Rodion Mirošnik rekao je da su civili na sigurnom i optužio Ukrajinu da je spriječila evakuaciju civila iz regije “stalnim granatiranjem”, piše Interfax.

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Severodonjecka.