Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Sprema se najmasovniji protest protiv Vučića, on im poručio: “Bit ćete sklonjeni”

protesti

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema “režimu” Srpske napredne stranke, ali i pozvali građane iz cijele Srbije da dođu u prijestonicu na miting

U Beogradu se danas u 15 sati održava još jedan prosvjed protiv Vučića pod motom “Svi kao jedan – Jedan od pet miliona”. Policija čuva zgradu Skupštine.

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema “režimu” Srpske napredne stranke, ali i pozvali građane iz cijele Srbije da dođu u prijestonicu na miting.

Prema najavama iz Saveza, građanima će na prosvjedu biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana i s govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

Dan ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija nikog neće sprječavati da dođe u Beograd. Prema njegovim riječima opozicija može postaviti tri-četiri šatora te tako “maltretirati Beograđane i prljati Beograd”.

“Neće oni ništa zauzeti, nikakve institucije, bit će sklonjeni”, poručio je predsjednik Srbije.

Kako javlja Al Jazeera Balkans, organizatori prosvjeda upozoravaju da postoje problemi pri dolasku u prijestolnicu iz udaljenijih krajeva. Naime, pojedini autoprijevoznici, prema tvrdnjama organizatora, otkazuju prijevoz od unutrašnjosti do glavnog grada Srbije zbog neslaganja s prosvjednicima.

Lider Dveri Boško Obradović na Twitteru je objavio da su ukinute i „redovne autobusne linije za Beograd do 17 sati“, kao i da je policija tokom noći „upala kod preostalih autoprijevoznika koji su dali autobuse i kombije i svi su otkazali zakupljene prijevoze“, piše Al Jazeera.