Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbi uglavnom bojkotovali referendum za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

kosovo referendum
FOTO: Screenshot

Srbijanski mediji javljaju kako je današnje glasanje obilježila izuzetno niska izlaznost, prisustvo velikog broja pripadnika kosovske policije

Kosovski Srbi uglavnom su bojkotovali glasanje na referendumu za smjenu gradonačelnika etnički Albanaca u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Biračka mjesta zatvorena su na vrijeme u 19 sati a nije zabilježen ni jedan slučaj da građani čekaju u redu za glasanje, saopćeno je iz organizacije Demokracija na djelu koja je također promatrala proces glasanja.

Srbi Kosova tako su propustili priliku da iskažu volju i otvore put za izbore novih gradonačelnika jer glasanje je prvi demokratski instrument kojim građani učestvuju u lokalnoj politici kako bi imali mogućnost zahtijevati odgovornost od izabranih, stoji u saopćenju.

U januaru je preko 20 posto Srba s pravom glasa potpisalo peticiju za smjenu gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku no odustali su od današnjeg referenduma nakon što ih je na bojkot glasanja pozvala Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd.

Upravo je i Srpska lista inicirala potpisivanje peticije no iznenada je odlučila kako neće učestvovati u glasanju za smjenu albanskih gradonačelnika koji su na vlast došli nakon izbora u svibnju prošle godine a koje su Srbi uglavnom bojkotirali.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU-a na Kosovu izrazili su žaljenje što su srpske stranke odlučile da ne sudjeluju na referendumu a Vlada Kosova pozvala je građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika.

Kako bi glasovanje bilo uspješno trebalo je prikupiti 50 posto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, a građani su mogli odgovoriti s “Da” ili “Ne” na pitanje slažu li se da gradonačelnik jedne od četiri općine na sjeveru Kosova bude smijenjen.

Srbijanski mediji javljaju kako je današnje glasanje obilježila izuzetno niska izlaznost, prisustvo velikog broja pripadnika kosovske policije i instaliranje kamera koje su pratile čitav proces glasanja, kao i bojkot Srba koji su poslušali pozive da ne sudjeluju u današnjem referendumu.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS)