Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privatizacija proslave

Šta Dragan Čović radi u svečanoj loži HNK na obilježavanju Dana državnosti Hrvatske?

covic-plenkovic-pixsell

Čovićevo prisustvo na svečanom koncertu u HNK otvara pitanje zašto je predsjednik jedne stranke iz susjedne države pozvan u svečanu ložu u povodu Dana državnosti RH?

Na svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana državnosti bili su pozvani brojni poznati političari, piše Index.hr

Predsjednik RH Zoran Milanović se očekivano nije pojavio, no bili su tu premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, brojni ministri, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević itd.

Upadljivo je bilo i to što je istaknuto mjesto u svečanoj loži dobio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. On je sjedio između Jandrokovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, a od Plenkovića ga je dijelio samo već spomenuti Njonjo.

Zašto je predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH u svečanoj loži HNK?

Čovićevo prisustvo na svečanom koncertu u HNK otvara pitanje zašto je predsjednik jedne stranke iz susjedne države pozvan u svečanu ložu u povodu Dana državnosti RH?

65-godišnji Čović je, osim što je predsjednik HDZ-a BiH od 2005. godine, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. To je pozicija koju on zauzima u institucijama proizašlih iz ustavnog ustrojstva BiH po Daytonskom sporazumu, na koji se Hrvatska poziva kao sveto pismo. Bilo bi lijepo da na svoj službeni Dan državnosti Hrvatska pokaže poštovanje i za državnost BiH.

Pored toga, Čović je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), nevladine udruge koja okuplja tzv. stranke s hrvatskim predznakom u BiH. U HNS-u je naravno HDZ BiH dominantan, no HNS se ne spominje kao dio ustavne arhitekture ni BiH ni Federacije BiH.

U zagrebački HNK je, primjerice, mogao biti pozvan Marinko Ćavara, koji obnaša dužnost predsjednika Federacije BiH. I on je naravno HDZ-ovac, ali zauzima istaknutu institucionalnu poziciju u Bosni i Hercegovini kao legitimni predstavnik bosanskohercegovačkih Hrvata.

HDZ-ova privatizacija proslave Dana državnosti

Vlada Andreja Plenkovića je pozivanjem Čovića u HNK tako uspjela pokazati da sama ne drži do Daytonskog sporazuma na koji se inače poziva i da ne poštuje institucije BiH.

Nadalje, proslava Dana državnosti je privatizirana, jer je Čović pozvan kao predsjednik HDZ-a BiH, što je doduše u skladu s genezom ovog praznika koji predstavlja jedan od prvih HDZ-ovih pokušaja privatizacije države.

I najgore od svega, iz Zagreba je još jednom poslana poruka kako je podrška Čoviću jednako podrška Hrvatima u BiH, čime se još više guši mogućnost demokratizacije bosanskohercegovačkih Hrvata i tjera ih se da glasaju za HDZ BiH i Čovića, iako ih oni vode u propast.

Hrvatska pomaže Čovićevu predizbornu kampanju

Ovo nije prvi put da Čović dobiva istaknutu poziciju na svečanim događajima.

Podsjetimo, on je bio pozvan i na svečano spajanje Pelješkog mosta, na što vlada nije pozvala predsjednika Zorana Milanovića. Čović je tamo i dao izjavu, rekavši da se ne boji da će Neum ostati bez turista zbog Pelješkog mosta.

Čović pak sigurno neće ostati bez pozivnica za svečane lože u Hrvatskoj sve dok je HDZ na vlasti. Zapravo se nalazimo u situaciji u kojoj su institucije RH upregnute da pomognu jednom kandidatu – Draganu Čoviću, naravno – na izborima u BiH koji će se održati na jesen.