Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pucalo se i jutros!

Šta se dešava u Ingušetiji? Zvanična verzija događaj prilično je čudna

ingusetia rusija
FOTO: Twitter

Na društvenim mrežama širile su se brojne snimke koje prikazuju žestok sukob. Pucnjava i glasne eksplozije satima su odjekivale gradom

Završena je kontrateroristička operacija u gradu Karabulaku u Ingušetiji, ruskoj republici na sjevernom Kavkazu, objavio je ruski Nacionalni antiteroristički odbor, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Dužnosnici su saopćili kako je tokom operacije “neutralizirano šest bandita” te da je na mjestu događaja pronađeno oružje i municija. Prema preliminarnim informacijama, eliminirani militanti bili su sljedbenici ISIL-a.

Rusi također tvrde kako nema ubijenih ili ranjenih među snagama sigurnosti i civilnim stanovništvom. Navode kako su militanti namjeravali “počiniti terorističke zločine visokog profila”. Dodaju kako je jedan od militanata tražen zbog napada na policajca koji se dogodio u proljeće prošle godine.

Militanti se skrivali u stanu na trećem spratu

Prilikom pokušaja hapšenja, militanti su otvorili vatru. Stanovnici obližnjih zgrada su evakuirani i smješteni u obližnju sportsku dvoranu zvanična je verzija ruskih službi sigurnosti. Kontrateroristička operacija započela je sinoć u 19:30 po moskovskom vremenu, a završena je jutros u 10:30.

TASS pojašnjava da je operacija izvedena na području četiri ulice. Glavni fokus operacije bila je Oskanova ulica u zoni stambenih zgrada, odnosno stan koji se nalazio na trećem spratu jedne zgrade. Potvrđeno je kako su tokom sukoba korištene granate.

Operacija u četiri ulice, a svi u jednom stanu?!

Na društvenim mrežama širile su se brojne snimke koje prikazuju žestok sukob. Pucnjava i glasne eksplozije satima su odjekivale gradom. Upravo snimke dovode u sumnju zvaničnu verziju događaja. Mnogi se pitaju zašto je operacija obuhvaćala četiri ulice, ako su prema zvaničnoj verziji teroristi bili u jednom stanu?! I ako je policija locirala i pokušala pohapsiti teroriste u jednom stanu, kako su oni uspjeli u prvi mah izmaknuti ako su bili okruženi?!

Također, na snimcima koji su jutros osvanuli na društvenim mrežama, čuje se pucnjava nesmanjenom žestinom.

Ingušetija ima oko pola miliona stanovnika

Ingušetija, najmanja regija u Rusiji, smještena je između Sjeverne Osetije i Čečenije. Ima oko pola miliona stanovnika.

Gotovo čitavo desetljeće do 2017. ruske snage sigurnosti borile su se s oružanom pobunom koju je vodio niz islamističkih militantnih grupa u Ingušetiji, kao i u Dagestanu i Čečeniji.