"zaoštravanje retorike"

State Department poziva na smirivanje tenzija u Crnoj Gori

cgora (1)

Najavljeno je da će Skupština Opštine Cetinje održati 27. avgusta vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta čija će jedina tema biti apel prema SPC da odustane od ceremonije ustoličenja Joanikija na Cetinju, odnosno da se taj događaj obavi na drugom mjestu

Sjedinjene Države izrazile su “zabrinutost zbog zaoštravanja retorike” u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbjednost građana bude iznad svega”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svijetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju i šta bi crnogorska vlada trebalo da uradi da spriječi dalju eskalaciju situacije.

Kako je najavljeno iz SPC, ustoličenje Joanikija bi trebalo da bude obavljeno 5. septembra na Cetinju. Tom činu bi trebalo da prisustvuje patrijarh Porfirije i drugi najviši sveštenici SPC. Ceremoniji se protive Opština Cetinje, crnogorske nacionalne organizacije i opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Protest upozorenja, održan je 22. avgusta, sa koga je poručeno da se ceremonija ustoličenja Joanikija na Cetinju doživljava kao ‘okupatorski čin’.

Stejt department ocjenjuje i da je Crna Gora “dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja” i da bi svi “građani trebalo da urade svoj dio da ispoštuju tu ponosnu tradiciju”.

“Pozivamo sve, građane, političke i vjerske lidere, da rade na smirivanju tenzija”, poručio je portparol Državnog sekretarijata.

“Sjedinjene Države podržavaju vjerske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. Istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje”, zaključuje se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Najavljeno je da će Skupština Opštine Cetinje održati 27. avgusta vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta čija će jedina tema biti apel prema SPC da odustane od ceremonije ustoličenja Joanikija na Cetinju, odnosno da se taj događaj obavi na drugom mjestu.

Do formalnog ustoličenja Joanikija dolazi nakon što je on izabran za novog mitropolita crnogorsko primorskog SPC krajem maja ove godine na Saboru SPC u Beogradu.