Stefanović: Ne sprema se teroristički napad na Srbiju

NEBOJSA STEFANOVIC

MUP Srbije nema saznanja da se sprema nekakav teroristički napad u Srbiji, ali uvijek postoji objektivna zabrinutost, izjavio je danas ministar policije Srbije Nebojša Stefanović, dodavši da MUP mjesecima unatrag poduzima sigurnosne mjere.

Na konferenciji za novinare Stefanović je rekao da su velike snage policije angažirane na provođenju sigurnosnih mjera, uključujući i preventivno angažiranje specijalnih jedinica i suradnju s domaćim i stranim službama, javlja Tanjug.

Ministar policije je naveo da postoji popis ljudi koji su osumnjičeni za terorizam i koji bi teorijski mogli ugroziti teritoriju Srbije. “Oni za sada nisu dolazili u Srbiju, niti se sprema nekakav teroristički napad na Srbiju. Uvijek postoji objektivna zabrinutost i naša dužnost je da poduzmemo mjere”, kazao je Stefanović.

On je objasnio da se već nekoliko mjeseci unatrag poduzimaju mjere zaštite vitalne infrastrukture i očuvanja sigurnosti na ulicama, istaknuvši da je povećana samo sigurnost infrastruktunih objekata koji bi teorijski mogli biti meta, prije svega policijskih objekata.

“Za razliku od jednog dijela europskih gradova koji moraju imati vojsku i policiju s oklopnim transporterima, dugim cijevima i osoblje s automatima koji šetaju ulicama u najprometnijim turističkim mjestima, u Srbiji to nije slučaj”, rekao je Stefanović.

Govoreći o migrantima koji dolaze u Srbiju, Stefanović je naveo da među njima ima i vojno sposobnih koji su “prošli neku obuku i vjerojatno sudjelovali u ratovima u zemljama u kojima su bili”.

“Oni se u Srbiji identificiraju, uzimaju im se otisci i daju podaci o svim pravnim mogućnostima koje imaju kao azilanti”, kazao je ministar.

“Do sada, za 7-8 mjeseci intenzivnog priljeva azilanata nijedan ozbiljan incident nismo imali ,a kamoli pokušaj ugrožavanja sigurnosti”, rekao je Stefanović, istaknuvši da policija svako upozorenje ozbiljno prihvaća.

On je kazao da više od 1.000 ilegalnih migranata dnevno pokušava ući u Srbiju, navodeći da je tijekom 2015. godine došlo više od 61.500 ilegalnih migranata i da se njihov broj svakog dana povećava.