Stefanović: Srbija nastavlja pratiti situaciju i poteze susjednih država

vucic-stefanovic

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje Nebojša Stefanović danas nakon sjednice Savjeta nije želio da govori o konkretnim mjerama koje će Srbija preduzeti povodom izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu, što je bila tema sjednice, javlja Anadolu Agency.

Stefanović je novinarima ispred Predsjedništva Srbije rekao da ta izjava ne predstavlja dobrosusjedski čin i da ugrožava stabilnost u regionu.

“Ovo je prvi put da je jedan od ključnih političara u Bosni i Hercegovini izrekao takav stav da su njegova nadanja da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosova. To je politička izjava, i kada neko iznese takav stav, on usložnjava odnose Bosne i Hercegovine, ali ugrožava stabilnost u regionu”, rekao je Stefanović.

On je dodao da su zvaničnici Srbije odmjereno reagovali na izjave Izetbegovića i da nijednog trenutka Beograd nije prekinuo politiku podrške teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

”Naš prioritet je očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Želimo da nađemo zajednički jezik sa svima,” kazao je Stefanović.

On je dodao da Srbija želi da gradi najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali da mora da reaguje kada neko “priželjkuje” da ona ostane bez dijela svoje teritorije.

“Nastavićemo da pratimo situaciju, sve izjave i poteze država oko nas”, rekao je Stefanović.

Kazao je da su teme sastanka bile i situacija na Kosovu, tok dijaloga Beograda i Prištine i nastavak modernizacije naoružanja vojske i policije Srbije.

Sjednica Savjeta za nacionalu bezbjednost zakazana je prije dva dana, nakon intervjua Bakira Izetbegovića za “Deutsche Welle”, u kojem je rekao da je za priznanje Kosova potreban konsenzus na nivou BiH, te da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato.