Stier: Vraćanje Hrvatice iz SAD-a nema veze s Trumpovom uredbom

stier

Hrvatska državljanka kojoj u zračnoj luci u Los Angelesu nije dopušten ulazak u SAD vraćena je, ali to nema nikakve veze s uredbom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, potvrdio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

“Mogu potvrditi da je jedna državljanka vraćena, ali to nije vezano za tu uredbu. To nema nikakve veze s uredbom koju je nedavno potpisao novi američki predsjednik”, izjavio je Stier novinarima.

Na pitanje je li možda vraćena zbog vize koja nije valjana, Stier je odgovorio da “zbog zakona o zaštiti podataka ne možemo ući dublje u te detalje”.

“Mogu samo potvrditi da je jedna državljanka Republike Hrvatske vraćena”, kratko je komentirao ministar Stier.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) RH je dodatno u priopćenju podsjetilo da valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, obzirom da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola.

“Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje”, stoji u priopćenju.

Prema pisanju medija, Hrvatica je u Los Angeles stigla iz Pariza ovog vikenda te je bila prisiljena potpisati dokumente da predaje svoju turističku vizu za SAD, nakon čega je vraćena natrag u Pariz.