Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Iran da se suzdrži od daljeg nasilja i provokacija

stoltenberg

Stoltenberg je izrazio punu podršku misiji NATO-a u Iraku, iako je ona privremeno obustavljena zbog sigurnosnih rizika

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pozvao je na suzdržanost i smirivanje tenzija na Bliskom istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće Sjevernoatlantskog saveza, najviši organ tog saveza, danas je na vanrednoj sjednici razmatralo posljednja dešavanja u Iraku i eskalaciju tenzija u odnosima između Irana i SAD-a.

“Novi konflikt nikom nije u interesu. Dakle, Iran treba da se suzdrži od daljeg nasilja i provokacija“, poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nakon sjednice.

Stoltenberg je kazao da Iran provodi neke aktivnosti kojima destabilizira region te je dodao da su sve članice NATO-a saglasne da Iran ne bi trebao nikada posjedovati nuklearno oružje.

On je odbio komentirati mogući senario da SAD zatraži aktivaciju klauzule o kolektovnoj odbrani u slučaju eskalacije sa Iranom te je poručio da to dodatno povećava, a ne smiruje tenzije.

Stoltenberg je izrazio punu podršku misiji NATO-a u Iraku, iako je ona privremeno obustavljena zbog sigurnosnih rizika.

Do eskalacije tenzija na Bliskom istoku došlo je nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana. Zvanični Teheran najavio je da će odgovoriti na američki napad.