Globus

ostalo 12.000 vojnika

Stoltenberg: NATO bi mogao platiti tešku cijenu preranog napuštanja Afganistana

17/11/2020

NATO ima manje od 12.000 vojnika iz nekolicine desetaka zemalja u Afganistanu koji pomažu u obuci i savjetovanju snaga nacionalne sigurnosti

NATO bi mogao platiti tešku cijenu zbog preranog napuštanja Afganistana, upozorio je čelnik NATO-a u utorak, nakon što je američki zvaničnik izjavio kako se očekuje da predsjednik Donald Trump povuče značajan broj američkih vojnika iz sukobima razdirane zemlje u narednim sedmicama.

NATO ima manje od 12.000 vojnika iz nekolicine desetaka zemalja u Afganistanu koji pomažu u obuci i savjetovanju snaga nacionalne sigurnosti. Mnogi od njih nisu američki vojnici, ali se 30-člana alijansa žestoko oslanja na Sjedinjene Države u transportu, zračnoj podršci, logistici i ostalim vidovima pomoći.

Malo je vjerovatno da bi NATO čak mogao zaključiti svoju operaciju u Afgnistanu bez američke pomoći.

– Suočavamo se sada s teškom odlukom. U Afganistanu smo skoro 20 godina, i nijedna NATO saveznica ne želi ostati duže nego što je neophodno. Istovremeno, međutim, cijena za prerani odlazak na nekoordiniran način mogla bi biti veoma visoka – navodi u saopćenju objavljenom u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.