„Dom zdravlja“ KS

Sindikat insistira da se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest

Sarajevo; Ljudi i dalje čekaju u redovima ispred Doma zdravlja
05.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je nesto manja guzva ispred Doma zdravlja u Vrazovoj ulici. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sindikat podsjeća da uposlenici rade u veoma teškim i improviziranim uslovima te da za to nemaju nikakav benefit, materijalni ili nematerijalni

Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo (KS) ponovno je zatražio od nadležnih da zarazu koronavirusom priznaju kao profesionalnu bolest.

Istovremeno, Sindikat podsjeća da uposlenici rade u veoma teškim i improviziranim uslovima te da za to nemaju nikakav benefit, materijalni ili nematerijalni.

– Obzirom na veliku izloženost zarazi i veoma obimnom poslu, broj zaraženih, oboljelih i preminulih zdravstvenih profesionalaca, ali i drugih uposlenika u zdravstvu je veoma veliki, a to ostavlja posljedice po zdravstveni sistem u cjelini – navodi Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove „Dom zdravlja“ KS u saopćenju za javnost.

Sindikat ističe kako Ministarsvo zdravstva i Vlada KS trebaju poduzeti hitne mjere kako bi se u sprječavanje širenja zaraze koronavirusom ravnopravno uključili svi koji su registrovani za pružanje potrebnih usluga i koji na osnovu toga dobijaju sredstva od ZZOKS.

– Države regiona dodatno novčano stimulišu rad u Covid centrima, radnicima u zdravstvu povećavaju plaće, isplaćuju bonuse i stimulacije, te ne dovode u pitanje bolovanje. U Kantonu Sarajevo je situacija radikalno drugačija, a čak izostaje i Kolektivni ugovor koji bi garantovao minimum jednakih prava za sve uposlenike zdravstvenog sektora – navodi se, između ostalog, u saopćenju.