Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osman Kavala

Sud potvrdio doživotnu kaznu zatvora za Erdoganovog kritičara

kavala
Osman Kavala ( FOTO: osmankavala.org )

Državna novinska agencija Anadolu saopćila je da je žalbeni sud presudio da je aprilska presuda “u skladu sa zakonom”

Turski apelacioni sud potvrdio je u srijedu osuđujuću presudu jednom od najsnažnijih kritičara predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana čije je zatvaranje dodatno pojačalo tenzije između Ankare i Zapada, prenosi AFP.

Aktivista za ljudska prava i filantrop Osman Kavala, koji je rođen u Parizu, osuđen je u aprilu ove godine na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta pod optužbom da je pokušao srušiti vladu finansiranjem uličnih protesta 2013. godine.

Sedam drugih osuđeno je na po 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju rušenja vlade tadašnjeg premijera Erdogana tokom takozvanih skupova u parku Gezi u Istanbulu.

Državna novinska agencija Anadolu saopćila je da je žalbeni sud presudio da je aprilska presuda “u skladu sa zakonom”.

Odbrana se još uvijek može žaliti na slučaj Vrhovnom sudu Turske.

Višegodišnje suđenje Kavali nagrizalo je strateške, ali burne veze Turske, članice NATO-a, sa njenim glavnim zapadnim saveznicima od njegovog neočekivanog hapšenja u oktobru 2017. godine.

Kavala je tada bio najpoznatiji kao biznismen blage naravi koji je dio svog bogatstva trošio na promociju kulture i projekata usmjerenih na pomirenje Turske i njoj neprijateljske Armenije.

Ali Erdogan ga je prikazao kao ljevičarskog agenta američkog milijardera Georgea Sorosa, koji je koristio strani novac da pokuša srušiti državu.

Kavala je prvo bio optužen za finansiranje talasa protesta 2013. godine koje neki analitičari smatraju genezom Erdoganovog autoritarnijeg stava u drugoj polovini njegove dvodecenijske vladavine.

Sud ga je oslobodio i pustio na slobodu u februaru 2020. godine da bi ga policija uhapsila prije nego što je imao priliku da se vrati kući svojoj supruzi.

Drugi sud ga je potom optužio da je bio umiješan u neuspjeli pokušaj puča protiv Erdogana 2016. godine u kojem je više od 250 ljudi poginulo u Istanbulu i Ankari.