Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost povodom Vučićeve inauguracije, prisutni i članovi Predsjedništva BiH

vucic-trojka

U Beogradu je u petak navečer počela svečanost u povodu inauguracije srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a ceremoniji u Palači “Srbija” prisustvuje više od 20 šefova država i vlada te visokih međunarodnih dužnosnika, među nima i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom dočekao je visoke goste i uzvanike, a potom se obratio u povodu stupanja na dužnost šefa države.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović došla je na inauguraciju odjevena u pink komplet, a nakon čestitanja imala je i poklon za Tamaru Vučić.

Prema ranijim službenim najavama, očekuje se oko 5.000 gostiju i uzvanika iz zemlje i svijeta, diplomatskog zbora, predstavnika političkog i javnog života, a skup je ocijenjen kao “najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednja gotovo četiri desetljeća”.

Svečanost prate velike mjere sigurnosti, a neki od čelnika iz regije i svijeta imaju i dodatno osiguranje, a o svima će brinuti najelitnije jedinice vojske i policije.

“Prisustvo velikog broja dužnosnika iz regije i svijeta govori o interesu za Srbiju kao stabilnog partnera u regiji i Europi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike suradnje, uživa”, prenijeli su beogradski elektronski mediji izjave analitičara i visokih srbijanskih dužnosnika.

Za praćenje inauguracije i pratećih događaja akreditirano je više od 500 domaćih i stranih novinara, kamermana i fotoreportera i nekoliko desetaka redakcija, agencija i televizijskih kuća.

Vučić je dužnost šefa države službeno preuzeo svečanom zakletvom 31. maja u Skupštini Srbije nakon pobjede s 55,03 posto osvojenih glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila.