Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska policija traži muškarca koji je kamionom pregazio pješake

stockholm – potraga

Troje ljudi poginulo je, a osmero je ranjeno kada se u petak kamion zaletio u robnu kuću u centru Stockholma, a za napad za koji je premijer rekao da liči terorističkom još niko nije preuzeo odgovornost.

Dio centra Stockholma je okružen i područje je evakuirano, uključivo glavnu željezničku stanicu, javlja Reuters.

Promet podzemnom željeznicom je zaustavljen po policijskoj naredbi.

“Švedska je napadnuta. Sve upućuje na činjenicu da se radi o terorističkom napadu”, rekao je premijer Stefan Lofven novinarima tokom posjete zapadu Švedske. Odmah se vratio u glavni grad.

Mnoga policijska vozila i ona hitne pomoći su na mjestu napada. Snimke prikazuju ljude kako trče da bi izbjegli kamion dok je on vozio pješačkom ulicom Drottninggatan. Kamion se zapalio kada je udario u zgradu.

Zasad niko nije uhapšen u vezi s napadom, kazala je policija koja nije uhapsila vozača koji je počinio napad, ali je objavila slike nadzornih kamera koje su snimile muškarca kojeg se traži.

“Nemamo informacije o vozaču”, rekao je policajac zadužen za istragu, te objavio snimku koja prikazuje relativno mladog muškarca s crnom kapuljačom kojeg je snimila kamera postavljena nadaleko mjesta atentata.

Navodno je poznato da je kamion pripadao jednoj pivari a ukraden je dok je vozač vršio isporuku.

Nekoliko napada je prošle godine u Evropi izvedeno kamionom. Reuters podsjeća da je al Qaeda još 2010. pozvala svoje sljedbenika da koriste kamione kao oružje.