Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNRWA

Svih 36 skloništa Rafahu je prazno: “Hiljade porodica je moralo pobjeći”

gaza
Foto: X

Humanitarne organizacije u više su navrata upozoravale da u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta usred konstantnih izraelskih vojnih aktivnosti u tom području

UN-ova agencija za pomoć Palestincima u nedjelju je objavila da je svih njezinih 36 skloništa u gradu Rafahu na jugu Gaze “prazno” zbog nastavka izraelske vojne operacije.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) društvenoj platformi X je napisala da su “hiljade porodica bile primorane pobjeći”.

Rečeno je i da je 1,7 miliona od 2,2 miliona stanovnika Gaze sada raseljeno iz područja oko Han Junisa i okolice. “Humanitarni prostor i dalje se smanjuje”, napisala je agencija.

Nema sigurnog mjesta

Humanitarne organizacije u više su navrata upozoravale da u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta usred konstantnih izraelskih vojnih aktivnosti u tom području.

Najnovija vojna napredovanja izraelskih snaga u Rafahu potaknula su brojne kritike međunarodne zajednice, a humanitarne agencije procjenjuju da je u tome južnom gradu, smještenom na granici s Egiptom utočište pronašlo oko milion civila.

UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) prošle je sedmice Izraelu naredio da odmah prekine svoje vojne operacije u Rafahu, no vlada premijera Benjamina Netanyahua i dalje se oglušuje o nju.

Izrael tvrdi da je Rafah posljednje uporište Hamasovih boraca u Gazi i smatra da se neki od preostalih izraelskih talaca koji su oteti u napadu 7. oktobra nalaze u mreži tunela ispod grada.