Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rat na pomolu: Sjeverna Koreja prikazala plan o ispaljivanju raketa kod Guama

guam

Sjevernokorejski državni mediji objavili su danas slike dijela plana o ispaljivanju raketa u blizini američkog pacifičkog ostrva Guam, a lider Kim Jong Un obaviješten je o detaljima akcije koju je osmislila vojska.

Kim je prikazan kako drži palicu u pokazuje na mapu na kojoj piše “Plan strateških snaga o ispaljivanju i napadu”, sa putanjom leta projektila, koja kreće od istočne obale Sjeverne Koreje, prelazi Japan i završava se nedaleko od Guama.

Mediji su prenijeli da je Kim razmotrio plan, ali da će sačekati da vidi šta će da urade Amerikanci.

Lokacija lansiranja na mapi je nedaleko od Sinpa, grada na istočnoj obali u kojem je smještena podmornička baza, rekao je Kim Dong Jub, stručnjak za vojna pitanja na Univerzitetu u Seulu.

On je rekao da se prikaz poklapa sa onim što je Sjeverna Koreja objavila prošle sedmice – da će četiri rakete srednjeg dometa preletjeti japanske prefekture Šimane, Hirošimu i Koići, letjeti 3.356,7 kilometara tokom 1.065 sekundi i da će pasti u vodu, 30 do 40 kilometara od Guama.

Kim je rekao da Pjongjang ovom demonstracijom pokazuje da je samouvjeren i da šalje poruku Americi.

“To pokazuje da je Sjeverna Koreja ovo dugo proučavala i da se sprema da djeluje ako odluči da to učini”, dodao je ovaj stručnjak.

Prijetnja protiv baze na ostrvu Guam bila je povod za razmjenu oštre retorike između Vašingtona i Pjongjanga prošle sedmice.

Abe – Trump: Spriječiti Sjevrenu Koreju da napadne Guam

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je danas da se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom saglasio da je sprečavanje lansiranja sjevernokorejskih raketa u pravcu Guama od najveće važnosti.

Abe je to danas rekao novinarima nakon telefonskog razgovora s Trumpom, prenosi agencija AP.

Japanski premijer je s američkim predsjednikom razgovarao nakon što su sjevernokorejski mediji objavili da je lider te zemlje Kim Jong-un revidirao plan o ispaljivanju raketa u vode kod Guama kao demonstraciju svoje snage.

Sjeverna Koreja je, takođe, saopćila da planirana putanja raketa prolazi iznad zapadnog Japana.

– Trump i ja smo se saglasili da je sprečavanje Sjeverne Koreje da lansira takve rakete najvažnija stvar – rekao je Abe.

U međuvremenu, američki ministar odbrane James Mattis upozorio je da bi, ukoliko Sjeverna Koreja ispali raketu ka teritoriji SAD-a, situacija mogla da eskalira u rat.

Mattis: Ako Sjeverna Koreja ispali raketu prema SAD-u, moguć rat

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da bi, ukoliko Sjeverna Koreja ispali raketu ka teritoriji SAD-a, situacija mogla da eskalira u rat.

– Ukoliko ispale raketu na Sjedinjene Američke Države, to bi moglo da eskalira u rat veoma brzo – rekao je američki ministar odbrane, prenosi agencija Reuters.

Mattis je naveo da bi SAD saznao putanju sjevernokorejske rakete “za nekoliko trenutaka” od lansiranja i ukoliko se procijeni da je raketa usmjerena prema Guamu, “mi ćemo je uništiti”.

Moon: Ne smije biti vojne akcije SAD-a bez pristanka Južne Koreje

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je danas da se sjevernokorejska nuklearna kriza mora “riješiti apsolutno mirnim putem” i da ne smije biti vojnih poteza SAD-a bez pristanka Južne Koreje.

Moon, liberal koji se zalaže za saradnju s Pyongyangom, to je poručio u govoru koji je emitovan na nacionalnoj televiziji povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonijalne vladavine, prenosi agencija AP.

Južnokorejski predsjednik je istakao da će njegova vlada na sve načine pokušati da spriječi još jedan rat na Korejskom poluostrvu.

Pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje bi se trebalo riješiti apsolutno mirnim putem, a vlade Južne Koreje i SAD-a nemaju različite stavove o tome – rekao je on.

Po njegovim riječima, Sjeverna Koreja bi mogla da stvori uslove za dijalog time što će odustati od dodatnih nuklearnih i raketnih proba, pri čemu je naglasio da bi rješavanje sjevernokorejske prijetnje moglo da počne zamrzavanjem nuklearnog oružanog programa te zemlje.

Moon je zaključio da njegova vlada dijeli stav s Washingtonom da je svrha oštrih sankcija i snažnog pritiska na Sjevernu Koreju – da se Pyongyang dozove za pregovarački stol.