Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tako se razvija moćni Zapad: Djeca u Bangladešu rade od jutra do sutra

banglades djeca

Fotografije koje je snimio Claudio Montesano Casillas pokazuju sumornu stvarnost hiljada djece u Bangladešu koja su prisiljena raditi od jutra do mraka na šivanju brend-naljepnica na odjeći.

Ilegalne tvornice poput ove prave odjeću za lokalno i indijskom tržištu, ali i za poznate svjetske brendove.

Ilegalna tvornica koju je posjetio Casillas sastoji se od sobe sa 15 šivaćih mašina, bez izlaza u slučaju opasnosti, bez aparata za gašenje požara.

Djeca koja u njoj rade, nemaju vremena za odlazak u školu. A rade sve, od šivanja etiketa i brendiranja odjeće, pa do bojenja, čišćenja…

Unutar ove tvornice odjeće djeca rade od šest do šest i po dana u sedmici, od zore do sumraka, za minimalne plaće. Spavaju unutar tvorice ili iznajmljuju sobe pored ove tvornice.

“Oni dolaze iz sela u gradove u potrazi za poslom i snovima o boljem životu”, rekao je Casillas za Daily Mail.

Smatra se da postoji oko milion djece u dobi od 10 do 14 godina koja rade u Bangladešu, barem su to UNICEF-ovi podaci. No, sumnja se da je taj broj u stvarnosti mnogo, mnogo veći.

Bangladeš je odjevnoj industriji drugi najveći izvoznik tekstila nakon Kine.

Djeca i odrasli u ovakvim tvornicama zarade oko 800 bangladeških taka, što je oko 9 eura!

Vrhunskom se plaćom na ovim poslovima smatraju mjesečna primanja od 22 eura, što je i dalje znatno manje od zakonom propisane minimalne plaće u tekstilnoj industriji koja bi trebala iznositi 60 eura.