Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stefan Janjić

Tanjug traži zatvorsku kaznu za novinara koji ih je razotkrio da objavljuju lažne vijesti

stefan-janjic

Novinska agencija Tanjug tužila je Stefana Janjića, urednika portala Fake News Tragač koji se bavi otkrivanjem lažnih vijesti, jer je tokom gostovanja na televiziji N1 početkom jula između ostalog konstatovao da se toj agenciji “ne može vjerovati jedan kroz jedan”. Tanjug, koji je 2015. ugašen odlukom Vlade Srbije, tvrdi da mu je Janjić tako ugrozio kreditnu sposobnost i traže da bude osuđen na uslovnu kaznu zatvora. Sagovornici N1 poručuju da je ovo pritisak na novinare koji provjeravaju podatke

Uredniku “Fake News Tragača” i članu suda časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine Stefanu Janjiću uskoro će se suditi, jer je konstatovao da je većina Tanjugovih vijesti istinita, ali da se toj agenciji ne može vjerovati bezrezervno. Ozbiljno mu je zamjereno, pa postoji mogućnost da bude osuđen na godinu dana zatvora uslovno. Iako je u samoj tužbi Tanjug potvrdio da je prenio dvije od tri lažne vijesti koje je Janjić spominjao, kažu da im je narušio poslovni ugled prikazavši ih kao kreatore lažnih vijesti, piše N1.

“Ovdje je riječ, prije svega, o tome da ne može niko lažno da vas optužuje, pokušava da ugrozi vaš profesionalni integritet i nanosi vam štetu. Za to mora da se odgovara. Onako kako to zakon propisuje. Na taj način svakako bi bili ohrabreni svi kojima je istinito informisanje na prvom mjestu, a obeshrabreni oni koji zloupotrebljavaju svoj položaj, čemu smo svjedoci, ne samo u ovom slučaju”, navode iz Tanjuga, u odgovoru N1.

Sa druge strane, Janjićev pravni zastupnik poručuje – optužbe su neosnovane i nema elemenata bilo kog krivičnog djela, a Tanjug će morati da dokaže da ono što je rečeno nije istina.

“To što Tanjug neke vijesti nije sam objavio, nego ih je samo prenio, a prije njega su objavili neki drugi mediji ili novinske agencije, uopšte ih ne abolira od odgovornosti da provjere istinitost informacija koju prenose. Praktično, ovdje se radi o zloupotrebi, odnosno o podnošenju privatne tužbe, pokretanju krivičnog postupka da bi se jednostavno novinari odvratili od bavljenja svojim poslom”, smatra Veljko Milić, pravni zastupnik Stefana Janjića.

Sličnog stava je i urednica portala “Raskrinkavanje” Vesna Radojević, koja i kaže da je i sama uočila da je Tanjug nepouzdan izvor, a pokazatelj da je cilj zastrašivanje pronalazi u samoj tužbi. “Oni kažu – tražimo da se Stefan uslovno kazni na godinu dana, ali nećemo tražiti izvršenje te kazne, ukoliko on tri godine ne bude učinio isto krivično djelo. Dakle, ukoliko on tri godine bude šutio o Tanjugu i njihovom poslovanju, dakle, on neće smjeti da kaže da Tanjug laže”, navodi Radojevićeva.

Nema nikakvog smisla napadati one koji pokušavaju da o moru netačnih informacija u medijima javno govore i rade u javnom interesu, napominje predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković. Na ovo gleda, između ostalog i u kontekstu najavljenih promena Tanjugovog položaja, koji je ugašen od strane Vlade još 2015.

“Akcioni plan, koji se sprema uz Medijsku strategiju, predviđa, to je tek nacrt, da u narednoj godini, u prvom kvartalu 2021. godine se prosto podnese zahtjev za brisanje Tanjuga iz registra privrednih društava kao i iz registra medija”, navodi Norbert Šinković iz NDNV.

Upravo status Tanjuga advokata Veljka Milića tera na razmišljanje: “Kako je nečemu što ne postoji povrediti poslovni ugled i kreditnu sposobnost, ali i to će vjerovatno biti jedna od činjenica o kojima će se raspravljati u ovom postupku”.

A prvo ročište zakazano je za sljedeću srijedu, u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.