Globus

potvrđeno

Teško ranjeni nizozemski novinar nakon devet dana izgubio bitku za život

15/07/2021

Nizozemski kralj Willem Alexander prošle sedmice je rekao da je ranjavanje De Vriesa "napad na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a time i napad na vladavinu zakona."

Nizozemski istraživački novinar Peter R. de Vries preminuo je nakon što je 6. jula teško ranjen u Amsterdamu, potvrdila je njegova porodica kao i poslodavac RTL. Imao je 64 godine, javlja Radio Slobodna Evropa.

– Peter se borio do kraja, ali nije uspio dobiti ovu bitku. Umro je okružen ljudima koji su ga voljeli – navela je njegova porodica u izjavi koju je objavio RTL.

– Živio je vjeran svom motu: ako ste na koljenima, nema načina da budete slobodni – naveli su iz De Vriesove porodice.

Bio je poznat u Nizozemskoj zbog uloge u rasvjetljavanju nekoliko kriminalnih afera. Ranjen je nakon redovnog gostovanja u televizijskoj emisiji o trenutnim događajima. Očevici su rekli da su čuli pet pucnjeva i vidjeli novinara kome je pucano i u glavu, prenijeli su nizozemski mediji.

Nizozemska policija ranije je rekla da je osumnjičeni napadač dvadesetjednogodišnji Nizozemac, a Poljak koji ima 35 godina je optužen da je vozio auto kojim su pobjegli. Uhapšeni su nedugo nakon što je De Vries ranjen.

Nizozemski kralj Willem Alexander prošle sedmice je rekao da je ranjavanje De Vriesa “napad na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a time i napad na vladavinu zakona.”

Njegovo ubistvo odjeknulo je širom Evrope gdje su ubistva novinara rijetka. Posljednja ubistva novinara u Slovačkoj Jana Kuciaka i novinarke na Malti Daphne Caruana Galizije potaknuli su zabrinutost zbog sigurnosti novinara u razvijenim, demokratskim društvima.

– Možda se nećemo složiti sa mnogo toga što vidimo u našim medijima, ali moramo se složiti da novinari koji istražuju potencijalne zloupotrebe nisu prijetnja, već prednost našim demokratijama i našim društvima – rekla je prošle sedmice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.