Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

U Austriji od 22. jula “stezanje”: Već se govori o “vrlo zabrinjavajućem scenariju”

Screenshot (1)
FOTO: Screenshot / ORF

To su danas popodne najavili austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein i ministrica turizma Elisabeth Köstinger

S obzirom na iznenađujuće brz porast novih infekcija koronom, u Austriji će uslijediti novo “stezanje” od 22. jula, piše Krone.at.

To su danas popodne najavili austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein i ministrica turizma Elisabeth Köstinger.

Noćno ugostiteljstvo

Od 22. jula pristup noćnom ugostiteljstvu moguć je samo za cijepljene osobe i osobe s trenutnim negativnim rezultatom PCR testa (najviše 72 sata starim).

Zelena propusnica

Od 15. avgusta certifikat za Zelenu propusnicu izdavat će se tek nakon potpune imunizacije. Potvrda se izdaje od dana druge vakcine. Propisi za ljude koji su cijepljeni cjepivom Johnson & Johnson, kao i za one koji su ozdravili ili koji su testirani, ostaju nepromijenjeni.

Registracija podataka za kontakt

U ugostiteljstvu i na priredbama registracija ostaje obavezna do daljnjeg.

“Vrlo zabrinjavajući scenarij”

Poticaj za pooštravanje mjera stiže zdravstvenog sektora. Već se govori o trenutnom “vrlo zabrinjavajućem scenariju”. Zdravstevni autoriteti tvrde da je nedavni porast broja zaraženih podcijenjen. Ako se ovako nastavi, “u doglednoj ćemo se budućnosti naći u prijetećem scenariju”, piše Krone.

Glavni razlozi povećanja novozaraženih su koraci otvaranja i ublažavanje mjera 1. jula, poput otvaranja noćnih restorana, dominacija varijante delta, koja bi već trebala činiti oko 90 posto infekcija, i slučajevi povezani s putovanjima.