Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dean Džebić

Teško se može očekivati neko iznenađenje u Crvenom moru

jemen sad napad
Foto: Screenshot
Arhiva

Američka vojska saopćila je da je oborila projektil ispaljen u nedjelju prema jednom od njenih ratnih brodova iz područja koje drži Huti u Jemenu. Protubrodska krstareća raketa – ispaljena prema USS Laboon u Crvenom moru – oborena je kod obale Hudaydaha od strane američkog borbenog aviona

Dosadašnji naleti Ratne mornarice Sjedinjenih Država kao i dejstva krstrećim raketama po vojnim efektivima jemenskih Huta koja podržava Iran svakog dana povećavaju broj civilnih plovila kroz Crveno more, ocijenio je u razgovoru za Feni vojni analitičar Dean Džebić.

– S druge strane Huti nastavljaju sa napadima na brodove američke Pete flote ali i više nego neuspješno s obzirom da je svaki od raketnih razarača klase “Arleigh Burke” naoružan sistemom protubalističke zaštite RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) koji u osnovnoj verziji na dometu od 1.000 do 1.200 kilometara brzinom od 8,8 maha (tri kilometra po sekundi) onemogućavaju bilo kakav vid kako simetričnog tako i asimetričnog napada na njiih- kaže Džebić.

On dalje pojašnjava da je Američka ratna mornarica u par dana uspjela u Crvenom moru stvoriti A2AD štit (zona potpune odbrane određenog prostora na kopnu ili moru od napada protivnikovog ratnog zrakoplostva ili raketnog arsenala). Za poređenje Rusi pokušavaju od 2014. godine napraviti A2AD kompleks nad Krimom ali bezuspješno i koristeći pritom veliki broj oruđa protuzračne odbrane, ali i sistema elektronskog ometanja.

– Prema tome teško se može očekivati neko iznenađenje u Crvenom moru kao što su Argentinci pripremili Kraljevskoj ratnoj mornarici kod Falklanda. Ratna mornarica SAD-a ostaje Posjedon svjetskih mora, s tim da treba istaći da zbog stalnog dotura ratnih materijala i opreme Huti mogu još dugo u malim i ograničenim napadima remetiti transportne tokove – kazao je on.

Prethodno su SAD odbijale uzvratiti udarac

Američki i britanski ratni brodovi i avioni pokrenulil su u petak talase raketnih udara na pobunjenike Huti u Jemenu, koje podržava Iran, nakon višesedmičnih upozorenja toj grupi da prestane sa napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru ili se suoči sa teškim posljedicama. Prethodno su SAD odbijale uzvratiti udarac, odražavajući zabrinutost zbog narušavanja klimavog primirja u Jemenu i pokretanja šireg sukoba u regiji.

Američka vojska saopćila je da je oborila projektil ispaljen u nedjelju prema jednom od njenih ratnih brodova iz područja koje drži Huti u Jemenu. Protubrodska krstareća raketa – ispaljena prema USS Laboon u Crvenom moru – oborena je kod obale Hudaydaha od strane američkog borbenog aviona.