berlin

Trkali se kroz grad i ubili pješaka, dobili doživotni zatvor

sudjenje – berlin

U predmetu ubistva tokom smrtonosne utrke automobilima u centru Berlina sud je dvojicu vozača osudio po drugi put na doživotnu kaznu zatvora

Februar 2016. godine: Dva vozača automobila se utrkuju u centru Berlina. Voze 170 kilometara na sat kroz Kurfuestendamm, ignoriraju više crvenih svjetala na semaforima na čuvenom bulevaru. Na jednoj raskrsnici jedan od automobila udara u 69-godišnjaka koji gubi život na licu mjesta.

Sada je, tri godine kasnije, Pokrajinski sud u Berlinu donio presudu protiv obojice vozača – po drugi put: Zbog ubistva Marvin N. I Hamed H. su osuđeni na doživotni zatvor. Berlinski Pokrajinski sud je time ispunio zahtjev Državnog tužilaštva. Prvu presudu je prije godinu dana Vrhovni savezni sud u Karlsruheu ukinuo jer je bila nedovoljno obrazložena, piše Deutsche Welle.

Smrt kao nužno zlo

U svojoj novoj presudi Pokrajinski sud u Berlinu smatra da je dokazano da su oba lica, koja su bila za volanom a koja sada imaju 30 i 27 godina, stari vozači i da su smrt 69-godišnjaka olako uzeli i to kao kao nužno zlo.

“Ono što se dogodilo nije imalo nikakve veze sa nehatom”, rekao je predsjedavajući sudija.

“Optuženi su se bez razloga igrali životima više ljudi”, rekao je sudija. On je dodao kako su vozači bili narcisoidni i bezobzirni, te da su doslovno obožavali svoje automobile.

Oba muškarca su vozila kroz Kurfuestendamm povećanom brzinom. Vozač, kojem je sada 30 godina, je udario u džip penzionera, koji nije učestvovao u utrci. 69-godišnjak je preminuo u svom autu. Vozači, koji su se utrkivali, skoro da nisu bili povrijeđeni.

Jedna drugo sudsko vijeće Pokrajinskog suda u Berlinu je prethodno, 2017. godine, osudilo dvojicu mladića na doživotne kazne zatvora zbog ubistva što je bilo prvi put u Njemačkoj da je donesena ovakva presuda u slučaju jurnjave automobilima. Vrhovni savezni sud je međutim zaključio da nije dovoljno obrazložena tačka optužnice u ubistvu iz namjere i zatražio novo suđenje. U završnoj riječi je optuženi 30-godišnjak priznao da bi on da može “rado ispravio ono što se dogodilo”. I 27-godišnjak je naglasio da se iskreno želi izviniti.

Novi zakon

Od oktobra 2017. godine učesnici u ilegalnim utrkama automobila u naseljenim mjestima mogu biti puno oštrije kažnjeni. U Kaznenom zakonu sada postoji paragraf 315d u kojem se kaže da ukoliko tokom “zabranjene trke automobilima” bude prouzrokovana smrt drugog čovjeka može biti izrečena kazna zatvora do deset godina. No na pomenuti berlinski slučaj ovaj paragraf ne može biti retroaktivno primijenjen. Prema statističkim podacima policija u Berlinu je od uvođenja novih pravila do kraja 2018. godine vodila istragu protiv 298 ilegalnih automobilskih utrka.

Vrhovni savezni sud je početkom marta u jednom drugom slučaju potvrdio da jedan bezobzirni vozač može biti osuđen i kao ubica. U tom slučaju je na doživotnu kaznu zatvora osuđen muškaraca koji je 2017. godine ukradenim taksijem usmrtio jednog muškarca i dvije druge osobe teško povrijedio.