Globus

državljanin crne gore

U Argentini uhapšen Zvjezdan Begić, navodni član zloglasne grupe “Pink panter”

23/04/2021

Zvjezdan Begić (46) je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrijednog dva miliona eura iz jedne zlatarne u Saint Tropezu, a tražila ga je i italijanska policija od 2017. godine zbog pljačke zlatarne u Milanu

Interpol je u Buenos Airesu uhapsio crnogorskog državljanina, člana zloglasne kriminalne grupe Pink, poznate po spektakularnim krađama skupocjenog nakita, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

Zvjezdan Begić (46) je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrijednog dva miliona eura iz jedne zlatarne u Saint Tropezu, a tražila ga je i italijanska policija od 2017. godine zbog pljačke zlatarne u Milanu.

Kako su prenijeli crnogorski mediji, ovaj Podgoričanin u Argentinu je ušao s krivotvorenim pasošem Evropske unije, a u Buenos Airesu je živio pod lažnim argentinskim identitetom. Uhapšen je 20. aprila dok je šetao ulicom u naselju Nunez, u kojem se nalazio i luksuzni stan u kojem je živio.

Kako su prenijeli mediji u Podgorici pisanje argentinskih portala, u optužnici podignutoj protiv Begića navodi se da pripada zloglasnoj bandi kradljivaca nakita „Pink Panter“, odgovornoj za najmanje 130 pljački čija je vrijednost procijenjena na desetine milione eura.

Za Begićem se, navodi se, traga zbog dva konkretna napada za koja ga sumnjiče međunarodni istražitelji. Prvi se dogodio 2005., kada je s još jednim razbojnikom navodno upao u zlatarnu u francuskom ljetovalištu Saint Tropez odakle su otuđili nakit vrijedan dva miliona eura. Navodno je pobjegao brodom.

Begića se također sumnjiči da je 12 godina kasnije, 2017., s još dvojicom pljačkaša naoružan ušao u milansku zlatarnu „Paradiso Luxery“ odakle su ukrali 20 satova marke „rolex“, dvije narukvice procijenjene na po 200.000 eura.

Argentinsko pravosuđe će, navodi se u izvještajima, početi postupak njegovog izručenja u zemlje Evrope koje ga potražuju.

Podsjeća se da, prema policijskim izvještajima, ozloglašenu skupinu “Pink Panter” čini grupa od oko 200 članova – Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bosanaca, od kojih su mnogi s vojnim iskustvom i uglavnom se terete za pljačke veoma vrijednog nakita.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu zapucati ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamjenik direktora Interpola za kriminal i krijumčarenje droge Emanuel Lekler.

Mediji pišu da su britanski policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panter” nakon što su 2004. pokušali prokrijumčariti plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.