Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

U Beogradu uhapšen Darko Elez, Tužilaštvo BiH zatražilo izručenje

Ima dva pasoša – Srbije i Bosne i Hercegovine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode osobu D.E. (40).

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su 21. decembra 2020, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode lice D.E. (1980) i istog priveli nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost”, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Mediji prenose da je riječ o Darku Elezu. Naime, kod sebe je posjedovao dva pasoša, Srbije i BiH.

U akciji su učestvovali i pripadnici MUP-a Republike Srpske, a razmatra se opcija izručenja u BiH. Tužilaštvo BiH, naime, uputilo je zahtjev za izručenje.

On je osumnjičen za više krivičnih djela, a hapšen je i u velikoj akciji policije kodnog naziva “Lutka” 2013. godine.

Podsjetimo, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda u kojoj se konstatuje da je Elez 2009. u Beogradu i BiH organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodi u BiH.

Ova grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih djela, šverc i prodaju droge i iznude.

Inače, protiv Eleza se u Beogradu vodio postupak zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, koji mu je bio blizak saradnik.

Takođe, postupak protiv 31 pripadnika Elezovog klana vodi se i u BiH od 2014, gdje se terete da su počinili više teških djela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački.