Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U drvenom čamcu pronađeno 40 beživotnih tijela imigranata

Četrdeset leševa je pronađeno u srijedu u drvenom čamcu uz obale Libije, saopćila je švedska obalska straža, koja je pristupila spašavanju više od 430 drugih imigranata na ovom čamcu.

Ukupno oko 1.900 imigranata je spašeno u moru u nekoliko operacija u Sicilijanskom kanalu, samo u srijedu ujutro, prema talijanskim medijima.

Mattias Lindholm, glasnogovornik švedske obalske straže, objasnio je novinskoj agenciji AFP da je njihov čamac Poseidon, angažiran u evropskoj operaciji spašavanja Triton, intervenirao kako bi spasio 439 osoba u drvenom čamcu.

– Nažalost, u čamcu se nalazilo oko 40 mrtvih ljudi – dodao je on.

Tijela su prebačena prema Poseidonu. Ovo se odigralo uz libijske obale, gdje su untervencije i najčešće.

Žrtve su mogle biti ugušene usljed ispuštanja gasa iz motora u čamcu, prema prvim informacijama.

Poseidon je angažiran na operacijama spašavanja s talijanskim brodovima “Phoenix”, koje su iznajmili Ljekari bez granica (MSF) i malteška organizacija Moas.

– U toku je opsežna operacija spašavanja. Moas i MSF na Phoenixu rade s talijanskim i švedskim brodovima da bi pružili pomoć hiljadama izbjeglica – saopćio je Moas na svom Twitteru.

Upitana od AFP-a, talijanska obalska straža je potvrdila da je i dalje u toku desetak operacija uz obale Libije, spašavajući najmanje 2.000 imigranata, “a vjerovatno i više”.

Petnaestog augusta, talijanska mornarica je otkrila leševe 49 imigranata, kod kojih je smrt nastupila gušenjem u čamcu dugom 13 metara gdje su ih držali krijumčari.