Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meskiko novo žarište

U jednom danu imaju skoro 5.000 novozaraženih, iz WHO-a poručuju: Padaju rekordi!

meksiko

Tokom 24-satnog perioda umrlo je 759 osoba te je ukupan broj smrtnih slučajeva sada 22.584

Meksičke vlasti izvijestile su o gotovo 5000 novih slučajeva koronavirusa.

Meksičko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u zadnja 24 zabilježeno 4577 novih potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19, čime je ukupan broj infekcija u toj zemlji narastao na 185.122, piše CNN.

Tokom 24-satnog perioda umrlo je 759 osoba te je ukupan broj smrtnih slučajeva sada 22.584.

Meksiko drugi dan za redom bilježi veći broj smrtnih slučajeva od Brazila. Brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je jučer o dodatnih 654 smrtnih slučajeva.

WHO: Zastrašujući rekordi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je kako je jučer došlo do rekordnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom koje je bilo veće od 183.000 te da je virus i dalje smrtonosan.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi je putem videolinka održao konferenciju za medije.

”Gotovo svaki dan dolazimo do novog i zastrašujućeg rekorda”, rekao je on.

Dodao je kako je WHO-u jučer na globalnom nivou prijavljeno više od 183.000 slučajeva koronavirusa te da je to do sad najveća brojka na dnevnom nivou.

Ghebreyesus je dodao kako je WHO-u do sad prijavljeno više od 8,8 miliona slučajeva zaraze i više od 465.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s infekcijom.

”U pojedinim zemljama dolazi do brzog rasta broja zaraženih i umrlih”, pojasnio je on.

Podsjetio je i kako su pojedine zemlje nakon uspješnog stavljanja virusa pod kontrolu, ukinule određene zabrane te da su ponovo pokrenuli ekonomiju.

”Sve zemlje se suočavaju s osjetljivim balansom između zaštite svojih ljudi i minimiziranja društvene i ekonomske štete. Nije u pitanju izbor između života i sredstava za život. Zemlje mogu uraditi oboje”, rekao je Ghebreyesus.

Slabi li virus?

Novinari su upitali je za izjave pojedinih naučnika o mogućem slabljenju virusa.

Maria Van Kerkhove, vođa tima za borbu protiv COVID-19, odgovorila je kako naučnici istražuju da li ima promjena na virusu.

”Treba istaći da je ovaj virus vrlo smrtonosan. Kada ima mogućnost da zarazi ljude, može usmrtiti ljude. Tako moramo se pobrinuti da svi tretiramo ovaj virus veoma ozbiljno i pobrinuti se da uradimo sve što možemo da spriječimo infekciju”, rekla je ona.