Globus

Afganistan

U metežu kod aerodroma u Kabulu poginulo sedam civila

22/08/2021
AFP

slovi na terenu i dalje su ekstremno teški, ali radimo sve što možemo da upravljamo situacijom što je moguće bezbjednije"

Britanska vojska je danas (22. avgust) saopštila da je sedam afganistanskih civila poginulo u metežu u blizini aerodroma u Kabulu, gdje i dalje vlada haos, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Veliki broj ljudi želi da ode iz Afganistana, strahujući od islamskih ekstremista talibana koji su prošle sedmice nasilno preuzeli vlast u gotovo cijeloj zemlji.

Do pogibije sedam civila došlo je usljed meteža u masi, kojem doprinose i talibani koji pucaju u vazduh kako bi zaplašili i otjerali očajne ljude koji žele da se ukrcaju u neki od aviona.

“Uslovi na terenu i dalje su ekstremno teški, ali radimo sve što možemo da upravljamo situacijom što je moguće bezbjednije”, navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

Nakon jučerašnjeg američkog saopštenja o postojanju bezbednosne prijetnje od ekstremističke grupe Islamska država u Afganistanu, vojni avioni SAD izvode brza slijetanja na aerodrom okružen talibanskim borcima.

Ambasada SAD je jučer izdala novo upozorenje američkim državljanima da ne putuju do aerodroma u Kabulu dok ne dobiju pojedinačnu instrukciju od predstavnika vlade iz Vašingtona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.