Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Njemačku u septembru stiglo 280.000 izbjeglica

izbjeglice

Između 270.000 i 280.000 migranata stiglo je u Njemačku tokom septembra 2015. čime je u jednom mjesecu nadmašen ukupan broj migranata registriranih 2014., rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann.

-Prema sadašnjim podacima u septembru 2015. je između 270.000 i 280.000 izbjeglica stiglo u Njemačku – rekao je ministar u parlamentu te njemačke savezne države, kroz koju ulazi velika većina migranata.

-To je više u jednom mjesecu nego tokom cijele 2014., kada je registrirano nešto više od 200.000 tražitelja azila – podsjetio je.

-Kolege ministri unutarnjih poslova drugih saveznih država su mi potvrdili da vrlo skoro više neće biti moguće organizirati prihvatne centre – rekao je prema snimci koju je on line stavio bavarski parlament.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova je više puta odbacilo iznijeti statistike o ulascima migranata u Njemačku tokom septembra, tvrdeći da je teško odrediti njihov broj. U augustu je oboren historijski rekord dolaskom 105.000 tražitelja azila.

Njemačka koja očekuje da će primiti između 800.000 i milion tražitelja azila u 2015., ponovo je uvela kontrole na granicama sredinom septembra u pokušaju kanaliziranja i organiziranja dolaska migranata, koji većinom ulaze u Bavarsku iz Austrije.

Herrmann je naglasio da je ključno odmah smanjiti migracijski pritisak na njemačke granice.

Bavarski čelnici, iz konzervativne stranke CSU sestrinske stranke CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel, sedmicama kritiziraju kancelarkinu politiku otvorenih vrata za migrante.

Merkel se zalaže za prodjelu migranata po kvotama bez ograničenja diljem Europske unije uime europskih načela i vrijednosti, a tu ideju odbacuju brojne zemlje, prenosi Hina.