Zadar

U potkrovlju uzgajao marihuanu vrijednu 500.000 KM

zadar trava 5

U tako uređenoj laboratoriji stvoreni su uslovi za strogo kontrolisan uzgoj marihuane višestruko kvalitetnije od one uzgojene na otvorenom prostoru, pa je njena cijena na crnom tržištu znatno veća

U potkrovlju kuće pedesettrogodišnjeg Zadranina otkrivena je improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane i tom prilikom zaplijenjeno je 419 stabljika konoplje vrijednosti veće od dva miliona kuna /oko 500.000 KM/.

Zadarska policija saopštila je danas da je nakon višemjesečne istrage utvrđeno da je osumnjičeni, koji je priveden zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droge, u septembru i oktobru u laboratoriji uzgojio 419 stabljika konoplje visine od četiri do 100 centimetara.

Iz policije pojašnjavaju da se od jedne stabiljke dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova marihuane, što ukupno iznosi oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjem nivou i više od 60 kilograma.

Osumnjičeni je sprat kuće toplotno izolovao, opremio klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sistemom za dopremanje čistog vazduha, sistemom infracrvene i LED rasvjete, `tajmerima` za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka, prenose hrvatski mediji.

U tako uređenoj laboratoriji stvoreni su uslovi za strogo kontrolisan uzgoj marihuane višestruko kvalitetnije od one uzgojene na otvorenom prostoru, pa je njena cijena na crnom tržištu znatno veća.