Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjenio priču

U Srbiji će se ipak kopati litijum?! Vučić: Vodiće se ratovi zbog njega

vucic litijum
FOTO: Screenshot

Tokom 2021. i 2022. srpski ekolozi prikupili su 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da parlament usvoji zakon o zaustavljanju istraživanja litija u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je potencijalno otvaranje rudnika litija i naglasio da odluka o tome neće biti brza.

Naime, inostrani mediji prenose kako se Srbija sprema dati britansko-australskoj kompaniji “Rio Tinto” zeleno svjetlo za razvoj najvećeg rudnika litija u Evropi dvije godine nakon što je Beograd odustao od projekta.

Međutim, tokom obraćanja u Predsjedništvu Vučić je staknuo da se u Srbiji mora otvoriti rasprava o litiju u kojoj će dominirati argumenti. Parole “Ne damo Jadar i Rađevinu” nazvao je praznim pričama. Vučić je ponovo donio tablu i projektor i građanima Srbije objašnjavao kakvo ih blagostanje čeka ako se u Srbiji počne kopati litijum. U jednom trenutku Vučić je pokazujući projekcije ushićeno rekao: “Ljudi, ode Srbija u nebesa”. Pogledajte dva minuta snimka, svaki komentar je suvišan.

Tražiće garancije

Naglasio je da se neće raditi ništa dok se ne dobiju garancije “svih u Evropi” da neće biti nikakvih štetnih efekata po životnu sredinu.

Ponovio je i da je zaustavljanje projekta “Jadar” prije dvije godine djelo zapadnih sigurnosnih službi, a sve u cilju usporavanja razvoja Srbije. Na kraju je objasnio da će se zbog litijuma u budućnosti voditi ratovi.

Vučić je kazao i da je “užasnut načinom” na koji kompaniija “Rio Tinto” vodi svoju kampanju.

“Mnogo su uložili, plaćaju razne eksperte u našoj zemlji, a nisu u stanju da se bore nego im je potrebno od pet do 10 sati da reagiraju saopćenjem, zato što niko ne vjeruje. Ja sam pobjeđivao jer vjerujem u stvari koje govorim, a oni koji to rade zbog para, oni nikada ne mogu da vode kampanju koja je potrebna”, rekao je.

Litijum, koji se u EU i Sjedinjenim Državama smatra kritičnim materijalom, koristi se u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

“Srbija ima mogućnost da proizvede 58 hiljada tona litijum karbonata godišnje”

Prema ranijim Vučićevim riječima, Srbija ima mogućnost da proizvede 58 hiljada tona litijum karbonata godišnje, čime bi povećala svoj BDP za 0.95 posto (godišnje). Također, ako bi svi uslovi bili ispuinjeni, rudnik litija bi se otvorio do 2028. godine.

Mediji podsjećaju da je Beograd 2022. poništio licence za projekt Jadar u Riju vrijedan 2.4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških protesta.

Ako se dovrši, projekt bi mogao zadovoljiti 90 posto trenutnih potreba Evrope za litijem i pomoći da kompanija postane vodeći proizvođač litija.

Tokom 2021. i 2022. srpski ekolozi prikupili su 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da parlament usvoji zakon o zaustavljanju istraživanja litija u Srbiji.