Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bizarno

Indijski fudbalski savez optužio Štimca da je koristio astrologa za odabir igrača

igor stimac
FOTO: Pixsell
Igor Štimac

Štimac je početkom ove godine odveo Indiju na Kup Azije, gdje su izgubili sve tri utakmice

Indijski fudbalski savez optužio je Igora Štimca da je koristio astrologa za odabir igrača nakon što ga je otpustio s mjesta selektora poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Bivši reprezentativni defanzivac West Hama i Hrvatske imao je turbulentan odnos sa All India Football Federation (AIFF) tokom svojih pet godina mandata.

Poraz od Katara ranije ovog mjeseca okončao je indijske snove o plasmanu u treće kolo azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., a ugovor mu je raskinut prošle sedmice.

Štimac, 56, je na svojoj završnoj konferenciji za novinare rekao da je imao operaciju srca zbog stresa i da se borio s “lažima” i ljudima sa “privatnim interesima” tokom svog mandata.

AIFF je odgovorio kasno u ponedjeljak, rekavši da je Štimac “negativnim izjavama” nanio štetu nacionalnoj asocijaciji.

– Komunikacija gospodina Štimca – očigledno napravljena s jedinom namjerom da se AIFF omalovaži i njegovo osoblje prikaže u lošem svjetlu – ne priliči profesionalcu koji je služio organizaciji više od pet godina – navodi se u saopćenju.

– Ovo ponašanje samo je učvrstilo uvjerenje AIFF-a da je donesena ispravna odluka, s opravdanim razlogom, da se raskine njegov ugovor – dodaje se.

Štimac, koji je igrao polufinale Svjetskog prvenstva za Hrvatsku 1998. godine, postao je selektor Indije 2019. i nakratko su se probili u prvih 100 FIFA-ine svjetske rang liste tek drugi put u skoro tri decenije.

Njegov mandat je ipak bio obilježen kontroverzama.

U medijskom izvještaju iz 2023. navodi se da je koristio astrologa da odabere svoj indijski tim, što je u to vrijeme Štimac nazvao “sramotom”.

Ali u saopćenju AIFF-a se navodi da je bio “šokiran kada je primijetio njegovu ovisnost o astrologu koji određuje prozivke (i) selekcije igrača”, prije nego što je uskočio da to zaustavi.

Štimac je početkom ove godine odveo Indiju na Kup Azije, gdje su izgubili sve tri utakmice.